Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte și Centrul de reușită universitară (CRU) din cadrul Universității Pitești a organizat luni, 24 iunie 2019, cea de-a șasea ediție dedicată Zilei Universale a Iei. Cu acest prilej, toți participanții au purtat tradiționala ie românească.
„De șase ani, ziua de 24 iunie – când sărbătorim Sânzienele, Drăgaica, ziua Sfântului Ioan Botezătorul – înseamnă și o amplă acțiune de diplomație culturală, care are ca port-drapel ia, simbol al identității noastre culturale, al creativității, una dintre coordonatele importante ale matricei noastre spirituale. Inițiativa de a se sărbători în fiecare Ziua Universală a Iei îi aparține Andreei Diana Tănăsescu, cea care a reușit să creeze și o puternică comunitate online, denumită La Blouse Roumaine, căreia i se datorează celebrarea acestui eveniment în peste 50 de țări și peste 150 de localități”, a declarat coordonatorul evenimentului, conf.univ.dr.Liliana Soare.
Prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare: ”Astăzi este o sărbătoare specială pentru portul tradițional românesc care ne-a adus celebritatea în lume, și mă bucur să văd în mijlocul nostru profesori de la Universitatea Islamică Azad, una dintre cele mai importante universități din Iran, cu care Universitatea din Pitești a stabilit, în urmă cu doi ani, acorduri de colaborare”.
Invitatul special la eveniment a fost Prorectorul UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu – cadru didactic la Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte, specialist în Etnografie și Folclor – care a prezentat pe scurt semnificația zilei de 24 iuni, asociată cu sărbătoarea Sânzienelor și data Solstițiului de Vară, și câteva mituri și credințe populare asociate acestei sărbători.
În programul evenimentului, câțiva studenți au susținut prezentările intitulate ”Povestea iei – de la începuturi până în prezent”, ”Semnificația culorilor și a simbolurilor iei românești” și au interpretat, vocal și instrumental, piese din folclorul românesc.