Vineri, 22 martie 2019, studenții programelor de studii Asistență socială și Teologie Ortodoxă Asistență Socială ale Universității din Pitești au sărbătorit Ziua Mondială a Asistenței Sociale printr-o serie de activități menite să atragă atenția asupra datoriei promovării profesiei de asistent social și să contribuie la evidențierea importanței relațiilor interumane în cadrul grupului profesional și de intervenție asistențială.
Evenimentul a constat într-un workshop condus de lect. univ. dr. Lucia Neagoe, în care studenții au contribuit împreună la realizarea unor lucrări menite să evidențieze poziționarea lor în cadrul grupurilor de studii și să-i determine la reflecție asupra necesității colaborării și lucrului în echipă, atât în viața profesională cât mai ales în viața personală.
În paralel cu activitățile workshop-ului a fost organizată o expoziție cu lucrările în grafică ale studentei Cristina Trandafir, din anul al-II-lea Asistență Socială, care au impresionat audiența prin sensibilitatea exprimării și a mesajelor transmise.
În sărbătorirea acestei zile de o importanță mondială, alături de comunitatea profesorilor și studenților în asistență socială de la UPIT s-a aflat și studenta în psihologie Gulistan Kahveci din Turcia, venită la studii la Universitatea din Pitești prin programul Erasmus Plus, care și-a exprimat bucuria de a participa la astfel de activități, precum și dorința de a contribui la dezvoltarea unor relații de colaborare și prietenie cu studenții piteșteni.
Menționăm că Ziua Mondială a Asistenței sociale este sărbătorită în fiecare an în data de 19 martie, de către numeroase organizații de la nivel mondial, prin acțiuni de promovare a importanței profesiei de asistent social în comunitățile în care acestea funcționează. Tema de anul acesta a constituit-o importanța relațiilor interumane. Această temă face parte din Agenda Globală a Asistenței Sociale și va fi sărbătorită pentru doi ani: 2019 si 2020, având ca scop conștientizarea nevoii de investiție în servicii sociale de calitate.
Conform CEFECAS, în această zi, asistenții sociali și specialiștii din cadrul serviciilor de asistență socială au dorit să readucă în discuție numărul redus de ore pe care asistentul social îl are la dispoziție pentru realizarea unei relații umane de calitate, și să atragă atenția asupra a două aspecte importante:
- creșterea birocrației în cadrul serviciilor sociale determină o scădere a timpul petrecut de către asistentul social cu persoana care are nevoie de suport;
- nevoia valorizării relațiilor umane în cadrul procesului de asistență și evidențierea impactului pe care acestea îl au în procesul de schimbare a vieții oamenilor.
Responsabil acțiune: Colectivul specializării Asistență socială.