Ziua Europei sărbătorită la Universitatea din Pitești

Universitatea din Pitești a sărbătorit joi, Ziua Europei (9 mai) prin evenimentul intitulat “O Europă unită”, care a constat în scurte prelegeri despre importanța acestei date în istoria Uniunii Europene, despre valorile și principiile fundamentale care au stat la baza formării blocului comunitar, dar și despre internaționalizarea Universității din Pitești. 

Românii sunt cetățeni europeni cu drepturi depline, fiți mândri și aveți încredere în voi!”, a subliniat Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing. Dumitru Chirleșan. Președintele Senatului UPIT, prof.univ.dr. Mihaela Diaconu, i-a încurajat pe studenți să se folosească din plin de toate oportunitățile oferite de programul Erasmus+, iar Prorectorii UPIT conf.univ.dr. Adrian Sămărescu și prof.univ.dr.ing. Viorel Nicolae i-au îndemnat pe studenți să-și dezvolte spiritul civic, extrem de important în edificarea unei societăți democratice.   

Prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr. Emanuel Soare, s-a declarat extrem de mulțumit de rapiditatea cu care Universitatea din Pitești își extinde rețeaua de parteneri internaționalisubliniind că UPIT are peste 230 de universități partenere din 40 țări atât din Uniunea Europeană cât și din afara acesteia.  

După mesajele transmise de conducerea Universității din Pitești cu prilejul Zilei Europei, în Sala de Festivități din Corpul Central a avut loc un program artistic susținut de studenți români și internaționali ai UPIT. S-a prezentat activitatea Biroului Erasmus+ din cadrul UPIT. De asemenea, s-au transmis, prin proiecții video mesaje ale unor studenți UPIT aflați în mobilitate de studiu  Erasmus+ la universități din străinătate. S-a făcut o scurtă prezentare diacronică a formării Uniunii Europene (Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie), s-a trecut în revistă istoria EURO și rolul Băncii Centrale Europeane (BCE) – Facultatea de Științe Economice și Drept. Un scurt film, realizat de studenții de la Jurnalism UPIT, reprezentând un montaj al mesajelor studenților și profesorilor din Upit, adresate de Ziua Europei, a fost proiectat pentru cei prezenți în sală. 

Studenți internaționali din Turkmenistan și Congo, veniți la Universitatea din Pitești prin sprijinului Biroului de Studenți Internaționali și care studiază din octombrie 2018 limba română în Anul Pregătitor, au luat cuvântul în fața unei săli pline de studenți, profesori și decani ai Universității din Pitești, prezentându-și, într-o limbă română de o acuratețe excepțională, experiența de student străin în România. Un cor format din studenți chinezi a interpretat două melodii, dintre care una în limba română – Ana Lugojana, sub coordonarea profesorului de Limbă Chineză de la UPIT, Tian Muchen. 

Studenți de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte și Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie au delectat audiența cu câteva momente muzicale şi poetice, iar studenți de la Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică au prezentat o expoziție foto cu specii de păsări și habitate de interes european.  Deopotrivă, studenții Facultății de Tehnologie și Mecanică au făcut o prezentare a concursului studențesc de karting – Kart Low Cost.

Printre cei care au sărbătorit Ziua Europei la Universitatea din Pitești s-au aflat profesori de la patru universități din Armenia, Azerbaidjan, Iran și Kazahstan – sosiți la Pitești pentru a participa la cea de-a 11-a Săptămână Internațională Erasmus (6-10 mai 2019). 

Evenimentul care a marcat Ziua Europei la UPIT a fost mediat de Directorul Centrului UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr. Loredana Bloju.

 

 

Share

Te-ar putea interesa și

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….

Ultimele postări

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….