Ziua Culturii Naționale la UPIT – COLEGTER

Colegiul Terțiar Nonuniversitar din cadrul Universității Pitești (COLEGTER UPIT) a organizat, la 15 ianuarie 2019, un eveniment special dedicat Zilei Culturii Naționale, prima manifestare artistică a Colegiului de la înființarea sa în 2018. Elevii, studenții și profesorii invitați l-au omagiat pe poetul Mihai Eminescu, dar au prezentat și lucrări inedite despre personalități din domeniile sănătate, biologie și informatică.

Decanul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică, conf.univ.dr.George Mihail MAN a susținut o prezentare extrem de interesantă despre viața și activitatea medicului roman Ana Aslan (1897-1988), personalitate științifică de talie mondială, specialist în Gerontologie, fondatorul primului Institut de Geriatrie din lume, inventator al produsului Gerovital brevetat în peste 30 de țări, premiat cu Medalia “Leon Bernard”, prestigioasa distincție acordată de Organizația Mondială Sănătății (OMS) pentru contribuția adusă la dezvoltarea Gerontologiei și Geriatriei. “Viața Anei Aslan a fost ghidată de dorința ei de a aduce ușurare celui aflat în suferință. I-a tratat cu același respect pe toți pacienții săi, indiferent de situația lor socială. Cea mai onorantă mărturie a dimensiunii universale și a dăinuirii memoriei Anei Aslan este înscrierea numelui său pe mausoleul părintelui Medicinii, Hipocrate, la Larissa în Thessalia. Este singurul nume român înscris pe acest mausoleu”, a subliniat conf.univ.dr.George ihail MAN.

Lect.univ.dr. Monica Neblea, de la Catedra de Botanică a Universității din Pitești, a prezentat, la rândul său, viața și activitatea savantului Grigore Antipa (1867-1944), primul oceanolog, ecolog și hidrobiolog român, autor al conceptelor de biosociologie și bioeconomie, cel care a revoluționat lumea muzeelor la începutul anilor 1900 cu invenția sa – dioramele biologice, cel al cărui nume îl poartă Muzeul Național de Istorie Naturală din București, una dintre cele mai vizitate și îndrăgite instituții de cultură din România. 

Radu Bogdan, înscris la programul de studii Analist Programator COLEGTER, a recitat poezia “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, în limba română și limba engleză, iar Nițu Robert, înscris la programul de studii Analist Programator COLEGTER, a prezentat în ce constă activitatea unui informatician. Elevilor de la Colegiul Terțiar Nonuniversitar li s-au alăturat, din proprie inițiativă, și studenți ai Universității din Pitești – de la programele de Energetică Nucleară și Muzică – care au adus un plus de valoare manifestării artistice prin câteva recitaluri de poezie și de vioară. Gabriel Despa, student la Energetică Nucleară, autor al articolului “Ce-Ți Doresc Eu Ție, Dulce Românie, Țara Mea De Glorii, Țara Mea De Dor”, publicat de Ziua Culturii Naționale în ziarul Dreptatea, a recitat poezia „Doină”, de Mihai Eminescu, iar Sandra Galbăn, student în anul II la programul de Muzică, a interpretat la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu.

Evenimentul s-a încheiat în mod inedit cu piesa “Și dacă ramuri bat în geam”, versuri Mihai Eminescu, interpretată la chitară de Directorul Colegiului Terțiar Nonuniversitar, conf.univ.dr.Mădălina Marian.

Galerie foto

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…