Universitatea din Pitești a marcat, la 15 ianuarie 2019, Ziua Culturii Naționale printr-un Simpozion intitulat „EMINESCU, AZI” și un eveniment special organizat de nou-înființatul Colegiul Terțiar Nonuniversitar.
În fața unei săli pline de studenți și profesori ai Universității din Pitești, Prorectorul pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, moderator al Simpozionului, a anunțat că de Ziua Culturii Naţionale, Academia Română a lansat aplicaţia “Mihai Eminescu, întreaga operă”, ce va fi disponibilă gratuit pentru telefoanele inteligente.
Invitatul special, prof.univ.dr.Mircea BÂRSILĂ a susținut o prezentare cu titlul „EMINESCU: UNIVERSUL LIRIC”, în cadrul căreia a trecut în revistă lucrările de referință ale poetului și caracteristicile operei sale. “Eminescu rămâne, prin anvergura imaginilor, prin profunzimea ideilor și prin farmecul musical al limbajului, poetul de referiță al spiritualității române, cel care a reușit să dezvăluie, în versurile sale tulburătoare, sensul lumii și al frumosului, iubirea și mirajul apropierii de transcendență, timpul, istoria și imperfecțiunile condiției umane (…) Eminescu rămâne unul din marii poeți ai lumii, un poet universal, a cărui operă nu se va ofili niciodată”, a subliniat prof.univ.dr.Mircea BÂRSILĂ.
Studenții Programului de Muzică din cadrul Universității din Pitești, pregătiți de prof.Gheorghiță STROE, au interpretat, sub bagheta studenților-dirijori, piesele “Sara pe deal” și “După ce atâta vreme”. Studenții Programului de Teatru din cadrul Universității din Pitești, pregătiți de prof.Mirela CIOABĂ, au susținut un recital de poezie. În încheierea Simpozionului, soprana Camelia CLAVAC, asist.univ.dr. la Catedra de Canto a Universităţii din Piteşti a interpretat piesele “Ce te legeni, codrule” și “De ce nu-mi vii”, acompaniată la pian de colegul său de la Colectivul de Arte al UPIT,asist.univ.dr.Alin IONESCU.
Simpozionul a fost organizat la Biblioteca Universității din Pitești de Centrul de Cercetare și Formare Didactică, Lingvistică și în Comunicare, LITTERA, din cadrul Departamentului de Limbă, Literatură, Istorie și Arte. Cadrele didactice care au pregătit Simpozionul au fost coordonate de lect.univ.dr. Adina DUMITRU. Au fost prezenți Prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel SOARE, Inspectorul Școlar de Limba și Literatura Română, prof. dr. Claudia VLAICU-NICULA, profesori ai Universității din Pitești, studenți UPIT din Pitești și Râmnicu Vâlcea.