Săptămâna aceasta, ultima dinainte de vacanța de Paște, studenții de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie (FTLIA) și-au demonstrat iubirea față de unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți dramaturgi din toate timpurile: William Shakespeare. Astfel, anul acesta s-a dat startul celei de-a 11-a ediții a evenimentului organizat în cinstea artistului, intitulat simbolic “Upit Shakespeare Day”, sub îndrumarea Lectorului Universitar Doctor, Cristina Arsene-Onu.
Studenții care s-au implicat și-au dovedit nu numai admirația față de cel care împinge de fiecare dată la meditații profunde și la trăirea adevăratei iubiri doar prin transpunerea în dimensiunea textului, ci și spiritul creativ. Participanții au creat fel de fel de activități care au atras atenția în special prin simțul artistic, care într-un astfel de context a contat extrem de mult.
S-a recitat, s-a cântat, ba chiar s-a și jucat câte puțin din piesele marelui Shakespeare. Studenții au ieșit în evidență, fiecare cu talentul său, demonstrând, până la urmă, că arta este subiectivă și că fiecare o poate înțelege diferit. Unii au scos în evidență tragismul scrierilor sale, alții din contră, au ales o abordare mai nonconformistă. Fie că a fost vorba despre informații mai puțin cunoscute despre viața marelui dramaturg, ori transformarea anumitor pasaje în roast, momentele au fost inedite. Studenții au mai adus în prim-plan imagini artistice transpuse în contextul vremurilor pandemice, au prezentat moda în vremea dramaturgului și au recitat câteva versuri faimoase, desprinse din textele acestuia.
Unii dintre studenți au și jucat un pasaj coordonat, creat și narat de una dintre studente, Sonia Donadoni. A fost, așadar, un moment plin de varietăți culturale și literare de toate tipurile, totul pentru a-l sărbători pe marele Shakespeare, ale cărui texte uimesc încă generație după generație. Atmosfera a fost una de colegialitate și asta datorită faptului că întreg evenimentul a fost lipsit de cadrul rigid al unui curs clasic. Studenții au participat cu drag și din pasiune, bucurându-se că-și pot etala viziunea artistică, mai ales în domeniul pe care cu siguranță îl iubesc: literatura.
Nu au lipsit nici dulciurile, cadou pentru cei prezenți. De altfel, au fost organizate câteva tombole prin care participanții puteau fi extrași pentru a câștiga fie câteva cărți, fie turtă dulce în forma feței dramaturgului Shakespeare. Cei care nu au fost nominalizați, dar s-au implicat așa cum au putut în această activitate au fost recompensați cu diplome de participare, dar și cu turtă dulce cu modele pascale.
A fost o reuniune foarte frumoasă, în care s-au strâns laolaltă studenți și profesori cu pasiuni identice. Mai ales când e vorba despre un autor atât de drag studenților și atât de iubit de filologi în general.
Articol realizat de Delia Mușetescu, Română-Franceză (FTLIA)