Maria Zanfir a absolvit, cu diplomă de licență, specializarea Educație Fizică și Sport la Universitatea din Pitești, fiind șef de promoție iar acum masterand în același domeniu, în primul an de studiu. La doar 23 de ani, Maria deja lucrează ca antrenor personal la o sală de sport din Pitești. Sportul a învățat-o să fie ambițioasă, competitivă și a adus un echilibru în viața ei. Maria a simțit ca a venit rândul ei să îi ajute pe alții să descopere beneficiile și impactul pozitiv pe care mișcarea le are asupra vieții noastre, fiind dornică să îi ajute să își atingă obiectivele și să își schimbe stilul de viață într-unul sănătos. Interviu realizat de Cristina Stanciu, student Jurnalism, anul III.
1.Ce te-a determinat să vrei să profesezi în domeniul sportului?
„Am cochetat cu sportul încă de la vârste fragede, iar dupa cei 8 ani de sport de performanță nu am renunțat la acest domeniu. Am renunțat însă la competiție și am ales să îndrum oamenii să facă mișcare și să adopte un stil de viață mai sănătos”.
2.Cât de receptivi sunt oamenii la sfaturile și exercițiile pe care le primesc de la tine?
„Majoritatea oamenilor pe care îi antrenez au un stil de viață sedentar și nu au practicat vreun sport, ceea ce îmi face ’misiunea’ puțin mai dificilă, însă după o perioadă de adaptare ei reușesc să execute cu ușurință exercițiile de bază. În privința sfaturilor pe care le primesc, majoritatea clienților sunt receptivi și sunt foarte interesați să acumuleze informații, mai ales în ceea ce privește alimentația”.
3.După cât timp de antrenament și dietă încep să apară rezultate?
„După câteva luni putem vorbi de niște transformări, dacă alimentația și dieta este respectată în funcție de fiecare organism. Eu le mai recomand clienților mei și o perioadă de refacere care constă în 7-9 ore de somn pe noapte”.
4.Care e durata medie pe care o recomanzi pentru un antrenament?
„Cei mai mulți dintre oamenii care vin la sală cred că dacă petreci câteva ore antrenându-te o să ai rezultate mai bune, ceea ce e total greșit. Un antrenament intens de 40-60 de minute poate fi suficient în funcție de obiectivul fiecăruia. Pentru că majoritatea clienților mei vor să slăbească, aplic acest tip de antrenamente intense cu pauze scurte între exerciții, iar durata acestui tip de antrenament nu depășește o oră”.
5.Care sunt avantajele unei persoane care alege să se antreneze alături de un antrenor?
„În primul rând, un om care lucrează cu un antrenor personal are avantajul că se va antrena corect, va fi motivat și ajutat să își atingă obiectivele. Un antrenor personal poate fi și un profesor, un confident, un model, un prieten, el îți poate oferi dorința și motivația de a nu renunța”.
6.La ce trebuie să renunțăm când ne apucăm se sport?
„Oamenii trebuie să renunțe la barierele pe care singuri și le pun, pentru că în mod clar acest lucru nu le va fi de ajutor. În al doilea rând, sunt anumite categorii de alimente și băuturi pe care oamenii le consumă conștient sau nu, și care în timp dăunează stării de sănătate. Eu le mai recomand să renunțe la nopțile pierdute”.
7.Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii în timpul antrenamentelor?
„Una dintre greșelile majore pe care le-am observat este că majoritatea fetelor fac antrenamente doar de tip cardio, ceea ce nu e suficient. Pentru rezultate mai bune e ideal să combinăm exercițiile cu greutăți și cele de tip cardio. O altă greșeală este faptul că majoritatea sar peste încălzire, ceea ce crește riscul de accidente sau executa incorect anumite exerciții. Altă greșeală este consumarea de suplimente după ureche , fără consultarea unui specialist”.
8.Care e motto-ul după care te ghidezi?
„Efortul își arată roadele după ce o persoană refuză să se oprească. De ce am ales acest motto? Pentru că sportul, de fapt, m-a făcut să înțeleg acest lucru. Datorită faptului că am practicat sport de performanță timp de 8 ani, am reușit să devin o persoană mai ambițioasă care o să se oprească doar când își va atinge obiectivele”.
Interviu realizat de Cristina Stanciu, student Jurnalism anul III