Succes pentru studenții UPIT, la Kart Low Cost în Franța

Interviu cu doi dintre participanți

Studenții la la UPIT au realizări din ce în ce mai mari. Pe 12 mai 2022 s-a desfășurat a X-a ediție a concursului studențesc Kart Low Cost, organizat de Institutul Superior de Autovehicule și Transporturi, în Nevers, Franța. Studenții de la UPIT au concurat cot la cot cu cei din Franța la concursul legat de partea tehnică a concepției și fabricării karturilor, desing-ul acestora, precum și prezentarea întregului proiect, în limba engleză.

Un grup de cinci studenți au creat aproape de la 0 un kart, care le-a asigurat participarea, dar și locul I pe podium. Profesorii coordonatori ai proiectului au fost Cătălin Zaharia și Adrian Clenci, cei care i-au îndrumat și susținut necontenit pe tineri în munca lor. Eforturile au fost pe măsură, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Despre experiența în Franța, dar și despre munca depusă pentru o victorie fără precedent ne-au vorbit doi dintre studenții participanți, Alexandru Gancea, student la master în anul I, la Ingineria automobilelor pentru o mobilitate durabila (IAMD) și David Duță, student în anul al III-lea, la Autovehicule Rutiere (AR).

  • Cum te-ai decis să faci parte din această echipă?

Alexandru Gancea: Totul a început în anul 2020, eram student în anul III, la specializarea AR. Am aflat de această oportunitatea de la profesorii îndrumători, dar și de la promoțiile anterioare care au participat la acest proiect. După aproximativ trei luni de muncă în cadrul acestui proiect, pandemia s-a năpustit asupra noastră și am fost nevoiți să amânăm totul până anul acesta, când totul a fost posibil din nou.

David Duță: Din copilărie am dezvoltat o pasiune pentru motorsport, astfel am decis ca acest concurs să fie o rampă de lansare sau cel puțin îndeplinirea unui vis: acela de a construi și concura cu propriul kart pe un circuit adevărat.

  • Care a fost implicarea ta în acest proiect?

Alexandru Gancea: Implicarea mea a fost mai mult pe partea de proiectare și prezentare. Acest lucru s-a datorat faptului că sunt angajat, dar și masterand în cadrul UPIT, timpul meu a fost limitat. Cu toate acestea m-am implicat în proiectarea 3D a șasiului, în realizarea prezentării PPT, în activitățile de sponsoring.

David Duță: Am încercat să aduc un plus echipei prin aptitudinile mele, m-am implicat și în realizarea profilului metalic, dar și în susținerea prezentării finale.

  • Ce pregătire trebuie să aibă un student pentru a conduce un kart?

Alexandru Gancea:  Din punctul meu de vedere este necesar să fi condus măcar o dată, de doua ori un kart. Chiar dacă studenții dețin permis de conducere, manevrarea kartului este total diferită de cea a autovehiculului. Acesta are dimensiuni mult mai mici, o manevrabilitate mai greoaie, deoarece în cazul autovehiculului sistemul de direcție este servo-mecanic.

David Duță:  Pe lângă pregătirea tehnică, cred că moralul e foarte important în conducerea unui kart, emoțiile se transpun foarte ușor, o gândire pozitivă și antrenamentul alături de cineva cu experiență asigură un succes garantat.

  • Cum s-a simțit victoria în fața francezilor?

Alexandru Gancea: Victoria a fost foarte dulce, deoarece am reușit să îi învingem chiar la ei acasă, pe circuitul lor, unde ei aveau un avantaj clar deoarece făceau teste săptămânal pe acel traseu. Cu toate acestea, chiar dacă pe partea sportivă s-au descurcat mai bine, noi am reușit să îi învingem pe partea de design, prin respectarea regulamentului impus de competiție și prin susținerea liberă a proiectului.

David Duță: Fără să depășesc limitele fair-play-ul, victoria a fost senzațională, mai ales că desfășurarea concursului a fost în Franța.

  • Cum ți s-a părut întreaga experiență? Este necesară unui student?

Alexandru Gancea: Experiența a fost una foarte frumoasă încă de la ieșirea din țară: am întâlnit oameni noi, mentalități noi. În Franța am fost primiți foarte călduros de către profesorii de acolo. În ziua concursului, după finalizarea proiectului, am ieșit  împreună cu colegii francezi la un restaurant, pentru a ne cunoaște mai bine și a ne împrieteni. Lăsând deoparte spiritul competiției, acest concurs este despre dezvoltarea de sine, despre a învăța cum să  lucrezi într-o echipă, cum să lucrezi cu alte tipologii de oameni. Din punctul meu de vedere, este o experiență care nu trebuie ratată în timpul facultății.

David Duță: Am vizitat locuri noi în care nici nu mă gândeam că o să ajung prea curând sau chiar vreodată, am reușit să aflăm obiceiurile lor, să vedem stilul lor de viață, a fost ceva special. Mereu am mers pe principiul că trebuie să fiu primul implicat în orice proiect pentru că voi avea numai de câștigat. În legătură cu acest proiect: nici nu trebuie să vă mai gândiți, implicați-vă și veți culege roadele mai târziu!

Articol realizat de Delia Mușetescu, studentă la FTLIA, Română-Franceză

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…