Universitatea din Pitești a găzduit, în perioada 26-29 august 2019, în calitate de partener, cea de-a treia întâlnire transnațională a proiectului Erasmus+ ”Module online de formare profesională în domeniul securității utilizării dispozitivelor laser”. Vizita la UPIT a reprezentanților partenerilor din cadrul proiectului a fost coordonată de lect.univ.dr.Sorin Fianu, de la Departamentul de Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate (DIMSIA) al Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică.
Lect.univ.dr.Sorin Fianu: ”Este vorba de un proiect în care Universitatea din Pitești este partener, alături de Ungaria, Letonia, Bulgaria, Germania. Proiectul se adresează învățământului vocațional, bazat pe o platformă web unde va fi realizat un curs constituit din trei module, având ca obiectiv instruirea celor care lucrează în domeniul laserilor, pentru a le îmbunătăți cunoștințele despre securitatea utilizării acestora, în funcție de clasa laserilor pe care o utilizează”.
Prof.univ.dr.ing. Lyubomir Lazov, reprezentant al coordonatorului proiectului, Rezekne Akademie of Technologies (Letonia): ”În ultimii 15 ani s-au înregistrat progrese semnificative în tehnologia laserilor în toate țările din Uniunea Europeană, motiv pentru care am ales această temă a proiectului pe care-l derulăm. Modulele pe care le dezvoltăm sunt prezentate pe platforma Moodle, ceea ce permite accesul tuturor celor doresc să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul securității utilizării laserilor. Proiectul se derulează în Germania, Letonia, Bulgaria și România. Dezvoltăm modulele în limbile naționale ale țărilor implicate în proiect, însă proiectul nu este neapărat doar pentru aceste țări. Mulțumim Universității din Pitești pentru găzduirea celei de-a treia întâlniri și sperăm să colaborăm și după încheierea proiectului”.
A treia întâlnire transnațională a proiectului, desfășurată la UPIT, s-a încheiat cu o vizită la situl ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) Măgurele, unde partenerii au vizitat laboratoarele din cadrul Institutului și au beneficiat de o prezentare detaliată a infrastructurii celui mai puternic laser din lume. Partenerilor le-au fost oferite și informații despre normele de securitate în utilizarea laserilor, norme aplicate în cadrul ELI-NP.