Universitatea din Pitești marchează încheierea cu succes a încă unui proiect Erasmus. Vineri, 25 martie, a avut loc conferința de închidere a proiectului WILD – grădina sălbatică, finanțat din fonduri europene și derulat sub coordonarea Institutului Hyla din Italia. Din România, parteneri în acest proiect au fost Universitatea din Pitești, prin Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, și Școala Gimnazială Alexandru Davila din Pitești.
La conferința de închidere au participat peste 70 de profesori învățământ primar de la mai multe școli din județul Argeș, iar tema principală a fost prezentarea rezultatelor proiectului, a materialelor dezvoltate și a grădinii sălbatice realizate pentru elevii școlii partenere.
Cercetătorii din cadrul echipei UPIT, coordonată de doamna conferențiar univ. dr. Adriana Lazăr, au contibuit la îndeplinirea obiectivelor proiectului, și anume îmbunătățirea competențelor științifice ale profesorilor și elevilor, prin realizarea și punerea la dispozița tuturor celor interesați a materialelor didactice necesare predării și învățării științelor naturii.
Pe site-ul proiectului, www.wildgardenschool.eu, sunt deja disponibile pentru descărcare gratuită materiale didactice destinate profesorilor și elevilor din învățământul primar, din care pot afla cum să creeze în grădina școlii un ecosistem la scară mică, cum pot îngriji elevii acest colț de natură și cum se pot preda științele naturii într-un mod interactiv și captivant pentru copii.
Școala Gimnazială „Alexandru Davila” din Pitești a realizat deja o grădină sălbatică, în care a fost amenajat un mic iaz, un colț al plantelor aromatice, un spațiu de recreere în natură, pe care elevii școlii, asistați de profesori și ajutați de părinți, îl îngrijesc cu mare drag. Activitățile didactice de la orele de științele naturii de la clasele primare din școala 14 se desfășoară, în limitele impuse de condițiile vremii, în grădina școlii. Elevii sunt curioși să observe ciclul de viață al plantelor, legăturile din ecosisitemul naturii, micile vietăți care și-au găsit locul în spațiul verde nou creat. Proiectul grădinii săbatice se bucură de un mare interes în rândul elevilor acestei școli, după cum au arătat datele prezentate de coordonatorul echipei de proiect, prof. Înv. Primar Florentina Tudorache, de la Școala Gimnazială „Al. Davila”.
Modelul propus de proiectul WILD poate fi acum preluat și implementat în orice școală din România. Profesorii interesați pot găsi pe site-ul proiectului instrumente educaționale digitale, precum cursuri online de formare, un manual digital un ghid complet pentru realizarea activităților în grădina sălbatică. Cele 70 de cadre didactice care au participat la conferința de închidere organizată de UPIT au primit toate materialele realizate în cadrul proiectului, iar ideea de a preda sub această formă orele de științele naturii va prinde contur în mai multe școli din județul Argeș.