Universitatea Pitești îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa secretarului de stat Gigel Paraschiv

Decizie salutară pentru unii și controversată pentru alții, luată la ultima ședință a Senatului Universității din Pitești. Aceea de a aproba solicitarea făcută de Facultatea de Mecanică și Tehnologie, cu privire la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Gigel Paraschiv. Pentru cine nu știe, trebuie spus că Gigel Paraschiv este considerat a fi una dintre cele mai influente persoane, dacă nu chiar cea mai influentă, din Ministerul Educației, Cercetării și Inovării. În cadrul căruia a fost inițial director general din anul 2009, iar din 2012 și până în prezent a fost neîntrerupt secretar de stat, indiferent de miniștrii Educației care s-au perindat pe la conducerea ministerului. Cu alte cuvinte, i s-a creat deja o aură de personaj cheie în sistemul de învățământ, care face și desface, la adăpost de influențele politice, adică un supraviețuitor prin excelență și un foarte abil mânuitor ale ițelor cele mai importante sau complicate din sistem.

Așa stând lucrurile, nu mai trebuie privită deloc cu mirare decizia Senatului Universității Pitești de a-i acorda secretarului de stat Gigel Paraschiv titlul de Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincție academică pe care o poate acorda cuiva. Mai ales că, spun sursele noastre, relațiile acestuia cu toți foștii și actualii șefi ai UPIT au fost întotdeauna de la foarte bune la excelente, unii considerându-l pe secretarul de stat a fi chiar un fel de binefăcător din umbră al UPIT. Care a sprijinit constant și eficient universitatea piteșteană să-și concretizeze proiectele cele mai importante, dar și pe cele mai delicate.

Mai trebuie spus că secretarul de stat Gigel Paraschiv a mai fost declarat, de-a lungul șefiei sale din minister, Doctor Honoris Causa al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (2015), iar anul acesta a primit același titlu onorific de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași și de la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Iată că acum, pe lista acestor instituții de învățământ superior care îl va onora pe cel mai longeviv secretar de stat din istoria Ministerului Educației, Gigel Paraschiv, se va adăuga, la o dată neprecizată încă, și Universitatea de Stat din Pitești. Și rămâne doar de văzut dacă această decizie îi va purta noroc abilului secretar de stat, în tentativa sa de a reuși performanța de a-și conserva încă o dată cu succes poziția privilegiată din învățământul românesc, și după instalarea noului Guvern Ludovic Orban.
Mihai BĂDESCU

 Șoapte reci

Share

Te-ar putea interesa și

De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…