Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și Agenția pentru Energie Nucleară (NEA), cu sprijinul SN Nuclearelectrica SA, își unesc eforturile pentru a alinia nevoile de educație superioară și forța de muncă din România.

În perioada 10-11 octombrie 2023, la Centrul Universitar Pitești, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) și-au unit eforturile pentru a alinia nevoile de educație superioară și forța de muncă din România în cadrul workshop-ului specific de țară – Forumul Global NEA privind Educația, Știința, Tehnologia și Politica Nucleară

La eveniment au participat personalități de prim rang, experți naționali și internaționali din mediul academic și industrie: Sebastian Burduja, Ministrul Energiei; William D. Magwood IV, Director General NEA; Tatiana Ivanova, coordonator NEA Știință și Educație Nucleară; Lisa Marshall, Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU); Ian Farnan, Universitatea Cambridge, Marea Britanie; J.J. Arthur, Senior Director, Nuclear Steam Supply System Engineering, NuScale Power; Daniela Lulache, Director General Adjunct NEA.

Obiectivul principal al Forumului Global pentru Educația Nucleară, conjugat cu misiunea pe termen lung a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, vizează dezvoltarea educației în domeniul nuclear, încurajând astfel misiunea asumată a României de a crește o nouă generație de specialiști în domeniu.

„Îmi este foarte clar că Romania are multe de realizat în domeniul nuclear, însă, în Romania, și cred că în toată lumea există aceeasi preocupare, de unde vin specialiștii care vor activa în domeniul nuclear? Scopul acestui forum este acela de a aduce împreună universități din întreaga lume pentru a realiza educația nucleară.”, a spus William D. Magwood, IV- Directorul General al Agenției pentru Energie Nucleară din Europa.

Workshop-ul derulat pe parcursul celor două zile reprezintă un efort comun și o oportunitate uimitoare de a cuantifica nevoile, de a evalua provocările și preocupările și de a valorifica contribuția profesioniștilor și sprijinul guvernamental pentru a promova educația nucleară în România. Industria nucleară românească are performanțe și specialiști remarcabili recunoscute la nivel internațional, iar planurile și strategiile sunt de creștere a capacității nucleare prin adăugarea la rețea atât a reactoarelor modulare de mare capacitate, cât și a celor mici, acest deceniu necesitând eforturi suplimentare pentru educarea și formarea noii generații de specialiști în domeniul nuclear. Acesta este un demers deja început de SN Nuclearelectrica SA în România, prin urmare, în calitate de reprezentant al mediului academic, susținerea strategiei operatorului va fi de mare folos României în viitor”, a declarat gazda evenimentului, Dumitru Chirlesan, Prorector coordonator al Centrului Universitar Piteşti, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.

La Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București suntem într-un proces continuu de avansare a curriculei, metodelor, laboratoarelor și instrumentelor pentru a pregăti capacitățile viitoarei forțe de muncă la cele mai înalte și moderne standarde. În acest context, suntem mândri că am instalat deja primul Centru de Explorare Energetică (E2 Center) din Europa. Dacă guvernul, mediul academic și industria se reunesc, așa cum au făcut-o în zilele noastre, vom putea dezvolta o platformă educațională avansată și programe de învățământ. Progresul tehnologic necesită excelență educațională. Mulțumesc oficialilor guvernamentali și reprezentanților industriei pentru impulsul și sprijinul acordat în plasarea României pe harta internațională a specialiștilor de top în domeniul nuclear” – Mihnea Costoiu, Rector, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).

Cu o industrie nucleară în creștere până în anul 2030, determinată de investițiile estimate la 12 miliarde EUR ale Nuclearelectrica în noi capacități nucleare și o cerere mare de specialiști, workshop-ul a evidențiat explicit rolul mediului academic în dezvoltarea forței de muncă pentru a permite avansarea sectorului energiei nucleare în România. Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica, precum Reabilitarea Unității 1 CNE Cernavodă, Unitățile CNE 3&4 Cernavodă, Proiectul Reactor Modular Mic, precum și alte investiții la fel de importante – Instalația de Îndepărtare a Tritiului, Proiectul Izotopilor Medicali etc, cuplat cu dezvoltarea lanțului de aprovizionare, vor genera peste 20.000 de locuri de muncă până la începutul anilor 2030. În acest context, strategiile de a acorda prioritate îmbunătățirii educației universitare dedicate sunt fundamentale pentru creșterea industriei și dezvoltarea forței de muncă.

Share

Te-ar putea interesa și

De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…