Toată lumea vorbește despre război Tinerii din Ucraina, aflați la studii la Pitești pun capăt speculațiilor!

De mai bine de o lună toți vorbesc doar despre războiul dintre Ucraina și Rusia. Mass-mediile americane și europene au început să publice informații, că Rusia se gătește să vină cu război peste Ucraina. Asta a dus la întâlnirea președintelui al Statelor Unite –  Joe Biden cu președintele rus Vladimir Putin. Din punctul meu de vedere al strategiei operaționale militare din partea rușilor, nimic nu-mi spune că invazia Rusiei peste Ucraina va avea loc în viitorul apropiat.

Există un astfel de lucru în afacerile militare – zonă de concentrare. În prezent, trupele rusești se află într-o astfel de zonă de concentrare (lângă graniță) și nu iau nicio măsură suplimentară, doar stau în tabere. Dacă ar fi planificată o invazie, s-ar crea grupuri speciale, s-ar desfășura măsuri cu asistență logistică, medicală și tehnică. Nici pentru Ucraina, nici pentru Rusia nu există nici un avantaj în război.

În ziua de astăzi  statutul militar-politic al Rusiei se caracterizează prin faptul că nu are aliați. Este imposibil să considerăm Osetia de Sud și Abhazia ca aliați. Confruntarea asta era să fie marcată cu o linie «Rusia –  toată lumea». Cine (din istorie) a câștigat vreodată în așa condiții? Nimeni.

Războiul înseamnă pierderi și distrugere, și nimeni nu va spune acum ce obiective politice ar putea urmări el. Conducerea formulează obiectivele politice, armata evaluează dacă aceste obiective pot fi atinse militar. Toată lumea spune: «Invazie, invazie, invazie!», dar cine ar spune vreodată ce obiective politice ar putea urmări Rusia în rezultatul unei invazii ipotetice peste Ucraina. Nimeni nu vorbește despre asta.

Ce să zic despre Ucraina? Rusia își duce tancurile în diferite părți cu scopurile sale. Cum poate asta să fie folosit de statul  ucrainean? Ucraina încearcă să folosească acest lucru în relațiile sale cu Occidentul  și astfel să primească un mare sprijin din parte celor țări. Administrația ucraineană spune și se gândește, că va fi luată în NATO, dar cam nimeni n-o primește și nici nu se grăbește. Ucrainenii încearcă să folosească această situație (transferul trupelor rusești la graniță) în avantajul lor. În același timp, este clar că Ucraina nu dorește să lupte și să aibă un conflict real.

Orice război propune să facă lumea postbelică un loc mai bun decât înainte. Dar nimeni nu spune cum arată totul după război. Și dacă nimeni nu vorbește despre asta, atunci toate aceste știri despre invazie sunt pur și simplu numite «războiul rece», «un val de panică ridicat de mass-media»  și nu mai mult!

Și o urare mică în ucraineană:

«Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь!».

© Т. Г. Шевченко з поеми-послання «І мертвим, і живим, і ненародженим…»

« Luați, citiți, și învățați ceva de la străini, dar și de-al vostru nu va rușinați!».

© T. G. Șevcenko din poemul-mesaj «Și morților, și viilor, și celor ne născuți»

Vlada Brăila, anul I, Jurnalism

Share

Te-ar putea interesa și

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….

Ultimele postări

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….