„Îmi doresc să mă întorc profesoară de canto la facultate”, spune Ștefana Libianu Rădulescu, care are peste 100 de premii la concursuri naționale și internaționale
Ștefania Libianu-Rădulescu este studentă la Secția Muzică din cadrul Universității de Stat din Pitești. Are aproape 20 de ani și, pe 18 aprilie, a susținut primul său concert la Filarmonica Pitești. Sala a fost plină. După recitalul intens, alături de dirijoarea Silvia Olivero Anarte, originară din Spania, și soprana Carmen Iordache-Cernea, Ștefania a primit îndelungate aplauze și buchete de flori. Frumoasă, expresivă și cu aptitudini de interpretare teatrală, tânăra a cucerit publicul piteștean cu piese precum „Faites-lui mes aveux”, aria lui Siebel din opera „Faust”, Ch. Gounod, sau „Muzica e viața mea”, arie din opereta „Valurile Dunării”, G. Grigoroiu.
„Orice tânăr ar trebui să aibă cultură muzicală”
Din 2014, Ștefania are peste 100 de premii de la concursuri naționale și internaționale de canto clasic. A studiat la Liceul de Arte ,,Dinu Lipatti“ Pitești și a ales să își continue studiile universitare tot în orașul natal. „În clasa a 8-a, după ce am urmat 8 ani vioara, am ales să fac canto clasic; muzica de operetă m-a atras în mod special. După primul concurs, fiind laureată cu Premiul I, am realizat că ceea ce-mi doresc să fac este să fiu o soprană de succes pe cât mai multe scene”, ne-a povestit tânăra. Din septembrie, Ștefania intenționează să susțină admiterea la Universitatea Națională de Muzică, unde va face exclusiv canto. „Îmi doresc să mă întorc, după ce o să fac și doctoratul, să mă întorc profesoară de canto, aici, la facultate”, mai spune soprana.
Concertul din 18 aprilie, a.c. nu a fost primul alături de Orchestra Filarmonicii, în iunie 2018 Ștefania fiind solistă în cadrul Festivalului ,,Tinere talente“, organizat de Argessis ART și Filarmonica Pitești. Acum, însă, „a fost un moment foarte important, pentru că toată lumea a venit să mă vadă pe mine, Ștefania, o tânără soprană care avea de arătat pentru ce a urcat pe scenă. Au fost cele mai frumoase momente din viața mea de până acum, pline de emoții, încă de la repetiții”, a mărturisit tânăra, care a luat 10 la admiterea de la Secția Muzică, UPIT.
Pentru soprana de 20 de ani, muzica este „modul prin care mă exprim și prin care mă înțeleg pe mine cel mai bine. Orice tânăr ar trebui să aibă cultură muzicală, deoarece aceasta dezvoltă sufletul și empatia față de restul”, mai spune artista.
Ghid turistic de la 4 ani
Ștefania nu are un model în ceea ce privește muzica. Au fost, totuși, persoane care i-au îndrumat pașii: „Fără ajutorul a doi profesori care au depus tot efortul să mă motiveze să ajung aici, niciodată nu aș fi reușit; ei sunt mentorii mei, domnul lector univ. dr. Gheorghiță Stroe și asist univ. dr. Camelia Clavac, cărora le mulțumesc!”.
Pasiunea Ștefaniei este centrată pe muzica clasică. Chiar dacă ascultă și alte genuri muzicale, spune că doar aceasta o caracterizează. “După ce voi termina facultatea, intenționez să mă angajez într-o instituție muzicală de stat, ca artist vocal, în special la Teatru de Operetă. (…) Sunt convinsă că, după foarte mult studiu, voi ajunge să cânt exact cu cine trebuie, pe scena care trebuie. Dumnezeu va avea grijă de asta!”
Pentru Ștefania au fost și momente foarte dificile de-a lungul liceului, în care chiar vocea i-a fost afectată, însă niciodată n-a renunțat la muzică. În fiecare weekend o ajută pe mama sa la pensiunea familiei, de lângă Peștera Dâmbovicioara. Aici este și ghid turistic, chiar de la patru ani.