SUPER TV: Prorectorul UPIT Adrian Sămărescu despre rolul universităților în dezvoltarea socială

Rolul universităților în dezvoltarea socială a constituit subiectul principal discutat de Prorectorul UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenți și Mediul Socio-Economic (RSAMSE), conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, în cadrul emisiunii ”Poveștile Argeșului” de la Super TV, realizată de George Mitrache și difuzată joi, 7 noiembrie 2019. 

Întrebat care este responsabilitatea socială a universităților, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu a precizat că orice instituție de învățământ superior pregătește tineri specialiști care, prin exercitarea profesiilor lor, vor contribui la dezvoltarea socială din regiunea în care activează. ”Universitatea din Pitești își asumă trei misiuni – de educare, de  cercetare și de implicare în viața societății – strâns legate între ele. Nu poți face doar cercetare, dacă rezultatele acesteia nu se întorc în comunitate”, a subliniat Prorectorul UPIT. 

Referitor la legătura dintre universitate și mediul socio-economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu a subliniat că aceasta este extrem de importantă și că ”tocmai pulsul real al comunității este acela care determină o universitate să stabilească domenii de pregătire a specialiștilor de care este nevoie”. ”Universitatea din Pitești a înființat, recent, Consiliul Consultativ al Rectorului, în care sunt reprezentate peste 30 de companii din Județul Argeș. Aflăm de la reprezentanții companiilor unde există deficit de angajați din cauza lipsei de absolvenți în domeniu, și căutăm să introducem în oferta educațională cursuri de specializare pentru acele meserii căutate. Realizăm acest lucru atât în cadrul celor șase facultăți, dar și a recent-înființatului Colegiu Terțiar Nonuniversitar, unde se pot înscrie și absolvenți de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat”, a declarat conf.univ.dr.Adrian Sămărescu. 

Răspunzând la întrebarea ”De ce pleacă atâția tineri să lucreze în străinătate după absolvirea facultății în România”, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu a estimat nerecunoașterea socială și economică a rolului profesorului, medicului sau al oricărui alt specialist, și, ca atare, îndreptarea lor spre alte societăți care îi primesc cu brațele deschise și unde se pot realiza profesional și personal”. 

Despre motivele pentru care un tânăr absolvent de liceu ar alege să-și continue studiile la Universitatea din Pitești și nu la alte universități din regiune, reprezentantul conducerii Universității din Pitești a ținut să precizeze că programele de studiu din universitățile cu tradiție se regăsesc, în mare parte, și la UPIT – o universitate care nu de mult timp a obținut Grad de încredere ridicat pentru calitatea actului academic. Există absolvenți ai UPIT, a spus conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, care acum lucrează în posturi-cheie din companii naționale și internaționale, ceea ce dovedește că și la Pitești au beneficiat de îndrumarea unor profesori dedicați, care i-au pregătit temeinic. 

Mesajul Prorectorului UPIT conf.univ.dr.Adrian Sămărescu pentru cei care doresc să-și continue studiile universitare, transmis în finalul emisiunii ”Poveștile Argeșului”, de la SUPER TV: ”Vă asigur că Universitatea din Pitești oferă cadrul instituțional și academic în care vă puteți dezvolta profesional. UPIT oferă o paletă largă de programe de licență, masterat, doctorat, cursuri de formare profesională sau reconversie. UPIT a dezvoltat un set de instrumente ce conectează planul nostru de învățământ la așteptările angajatorului. Există un parteneriat excepțional cu peste 300 de firme, iar mulți dintre studenții noștri (peste 80%) își găsesc de muncă chiar din timpul anilor de studenție. În ce privește cazarea și masa, opțiunea absolventului de liceu din Pitești de a-și continua studiile la UPIT conferă mari avantaje financiare. Universitatea din Pitești oferă, totodată, un mediu extrem de competitiv, prin concursurile pe care le organizează, și, nu în ultimul rând, activități extrașcolare variate, care-i încântă pe studenți. Veniți la Universitatea din Pitești și nu veți regreta!”

 

 

 

 

 

 

Share

Te-ar putea interesa și

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….

Ultimele postări

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….