Studenții din anul III de la Facultatea de Electronică, Comunicații și Calculatoare din cadrul Universității Pitești – specializările Rețele și Software de Telecomunicații și Electronică Aplicată – au efectuat o vizită de studiu la studioul de regie tehnică al postului de televiziune Antena 3 Pitești, pentru a acumula și a-și verifica practic cunoștințele despre echipamentele din platoul de montaj și regia de emisie și despre felul în care funcționează un studio de televiziune.
Inițiativa a aparținut conf.univ.dr.ing.Ștefan Oprea și ș.l.univ.dr.ing.Bogdan Cioc, și a fost realizată cu sprijinul Studioului de Televiziune Antena 3 Pitești și al lui Dan Badea, tehnician la Antena 3 Pitești, cameraman UPITMEDIA, care a prezentat carele de reportaj, grupurile de montaj, regia de emisie și elementele auxiliare, precum și modalitatea în care funcționează pentru pregătirea și în timpul transmisiilor programelor locale ale postului Antena 3.
Studenții de la Facultatea de Electronică, Calculatoare și Comunicații din cadrul Universității din Pitești realizează practica în Laboratorul TV, Procesări digitale imagini, SME (T223). Vizita de studiu la Antena 3 Pitești se înscrie în practica studențească de specialitate.
Structura unui studio de televiziune
Un studio de televiziune este compus din încăperea respectivă (cu sisteme de iluminare, ventilație), echipamente (camere video, microfoane) și o regie de studio (matrice de comutare și mixere video și audio, echipamente de grafică electronică, editoare de texte, monitoare pentru vizionarea imaginilor de ieșire și pentru previzionarea imaginilor de la camerele video, sistem de comunicație cu studioul). Semnalele video de la toate camerele din studio și semnalele audio de la toate microfoanele sunt transmise la consola de comutare-mixare video și respectiv audio. Pe ecranele de previzionare sunt afișate imaginile de la toate camerele video și imaginea care este transmisă de la studio la regia de emisie (în cazul unei transmisii în direct) sau la serverul pentru stocarea emisiunilor (în cazul unei emisiuni ce nu se transmite în direct).