Studenți Erasmus din Portugalia la Specializarea Terapie Ocupațională din cadrul UPIT

Doi studenți Erasmus de la Facultatea de Științe/Specializarea Terapie Ocupațională a Institutului Politehnic din Porto, Portugalia au susținut marți, 5 martie 2019, în fața studenților UPIT de la Terapie Ocupațională și Kinetoterapie, o prezentare cu titlul „Ocupational Therapy at School of Health Sciences – Polytechnic of Porto”, în cadrul căreia au trecut în revistă programele de studiu pe care le urmează în Portugalia și metodologia practică de însușire a materiilor învățate.

Bruno Abreu și Diana Amorim se află pentru prima dată în România pentru un stagiu de pregătire de trei luni la Specializarea Terapie Ocupațională a Departamentului de Asistență Medicală și Kinetoterapie din cadrul Universității Pitești. “La Porto, practica se desfășoară în mare parte după modelul Învățare bazată pe probleme (EN: problem-based learning-PBL). Profesorii ne prezintă un studiu de caz real,  de la care pornim procesul de învățare”, a declarat Bruno Abreu. „Munca în echipă este importantă deoarece în procesul laborios de tratare a pacientului intervin mai mulți specialiști, iar noi, ca viitori terapeuți ocupaționali, trebuie să fim pregătiți să lucrăm atât cu copii cât și cu adulți, și să tratăm o gamă largă de afecțiuni”, a adăugatDiana Amorim.

Practica îndelungată și munca în echipă constituie elemente esențiale în formarea specialiștilor în Terapie Ocupațională, studenții din Portugalia având oportunitatea de a lucra direct cu pacienții, sub îndrumarea unui coordonator. Pregătirea practică temeinică le asigură absolvenților de Terapie Ocupațională din Porto o rată de angajabilitate în proporție de 90%. Practica efectivă în clinici de specialitate constituie motivul pentru care Pîrvu Ina-Maria, student în anul I la Terapie Ocupațională la UPIT, își dorește să aplice pentru un stagiu Erasmus în străinătate. „Aici ne pregătim foarte bine teoretic, însă îmi doresc să îmi dezvolt și abilitățile practice într-un mediu puternic avansat tehnologic”, a spus Ina-Maria Pîrvu.

În sala plină de studenți în care a avut loc prezentarea s-a aflat Leila Ngoumba (Franța), studentă în anul I la Terapie Ocupațională la UPIT, și Ana-Maria Stănciucu, studentă în anul II la Terapie Ocupațională la UPIT, care a beneficiat de un stagiu de practică Erasmus de trei luni la Porto și care s-a declarat încântată de experința profesională acumulată în Portugalia. “Acolo se folosește foarte multă tehnologie asistivă, care nu este mult diferită de ceea ce este și în România, dar care este integrată în orice program, în orice terapie. Fiecare pacient beneficiază de tehnologie asistivă, cum ar fi un computer cu un soft special prin care poate comunica sau poate deveni mai independent, ceea ce-i conferă un grad mare de accesibilitate și o reabilitare mult mai rapidă”, a precizat Ana-Maria Stănciucu.

Prezentarea a fost extrem de interesantă, s-au pus multe întrebări, studenții s-au arătat curioși să afle cât mai multe despre programele de studiu pe care le urmează colegii lor de la Porto. Învățarea bazată pe probleme și interdisciplinaritatea, aplicate la Terapie Ocupațională la Institutul Politehnic din Porto, sunt două aspecte care mi-au atras atenția”, a precizat, la finalul prezentării, Directorul Departamentului de Asistență Medicală și Kinetoterapie, prof.univ.dr.Constantin Ciucurel.

 

Share

Te-ar putea interesa și

nstitutul Superior de Autovehicule și Transporturi (ISAT) din Nevers și Centrul Universitar Pitești (CUP) vor organiza ediția a 12-a a Challenge Kart Low Cost….
Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…

Ultimele postări

nstitutul Superior de Autovehicule și Transporturi (ISAT) din Nevers și Centrul Universitar Pitești (CUP) vor organiza ediția a 12-a a Challenge Kart Low Cost….
Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…