„Stele în lumina dimineții” – spectacol de nota 10 organizat de studenții de la actorie ai UPIT

Vineri seara ropot de aplauze la Teatrul Alexandru Davila din Pitești. Studenții UPIT din anul al III-lea de la specializarea Actorie au pus în scenă celebra piesă a autorului rus Alexandr Galin, “Stele în lumina dimineții”. Emoțiile s-au simțit extrem de puternic, în primul rând pentru că reprezentarea scenică a însemnat o parte din nota de la examenul de licență. Apoi, a fost starea în care s-au transpus actorii pentru a le trezi spectatorilor acele emoții care să-i facă să creadă cu adevărat că vin din urmă generații puternice, extrem de talentate.

De la agonie la extaz i-au plimbat tinerii actori pe cei prezenți la spectacol. De la povești de viață tragice, în care tinere sunt abandonate de familie, abuzate, lovite, se mai confruntă și cu iubirea imposibilă, cu trădarea, moartea sau suicidul, până la dispute social-politice care impun modele comportamentale, etichete sociale, în spatele cărora se află ipocrizia purității naționale. N-a lipsit nici umorul, de fiecare dată de substanță, căci în spatele lui se afla adevărul crud al lumii manipulate de minciuna tacită a unor dictatori vanitoși.

Spectatorii s-au emoționat, au trăit alături de actori fiecare moment, fiecare dispută, fiind transpuși în mod real în centrul poveștii. Apoi au râs și au reușit să facă haz de necaz odată cu personajele piesei, uneori suficient de ironice pentru a-și ascunde marile suferințe ale trecutului. A fost o seară de excepție care a scos la suprafață munca asiduă a unor tineri care au în față o carieră de succes în arta teatrală.

Gabriela Roșu, Liliana Ilina, Rafaela Preda, Alexandra Bulucea, Alina Georgia, Nick Ungureanu, Hatice Yazbahar, Luis Picui sunt cei 8 actori care au făcut senzație la Teatrul Alexandru Davila din Pitești. Cei prezenți au simțit cu adevărat efortul muncii lor. Emoțiile și le-au arătat abia după, la finalul piesei, atunci când publicul s-a ridicat în picioare pentru a-i aplauda.

În spatele unui rezultat atât de bun a stat însă o întreagă echipă de profesioniști, oameni cu cariere de ani de zile, care i-au îndrumat pe tineri și au adaptat modul de lucru în funcție de personalitatea fiecăruia. Coordonatorul anului al III-lea, cel care i-a avut în vizor în de-aproape pe studenți, profesorul universitar doctor Adrian Titieni, a avut la fel de multe emoții ca și tinerii actori. Fiind cel care i-a coordonat în reprezentarea scenică a piesei lui Galin, profesorul Titieni a analizat fiecare moment al piesei, a notat constat performanțele și a trăit fiecare clipă alături de ei.

Regia artistică a foat realizată de profesorul universitar dr. habil. Bogdan Cioabă, iar scenografia de Cristina Ciucu. A fost așadar o muncă de echipă, colectivă, pentru a scoate în fața publicului tot ce e mai bun. Piesa în sine are o substanță profundă, personajele sunt greu de pătruns în esența lor, motiv pentru care repetițiile au fost la ordinea zilei înainte de spectacolul efectiv.

Acțiunea piesei se desfășoară în timpul Olimpiadei de la Moscova, când femeile de moravuri ușoare din capitala URSS-ului au fost gonite din oraș pentru a nu păta imaginea națională. Astfel, în aceeași cameră mică și mizeră se întâlnesc Lora, Anna și Maria. Prima dintre acestea este o tânără care speră să fugă din viața depravată pe care a dus-o până în acel moment și încearcă să se apropie de Alexandr, un pacient internat într-un spital de boli mintale. Anna este o tânăra care încearcă pe cât posibil să mențină echilibrul situației, este un personaj care oscilează între umor și tragedie din cauza viciului pe care-l are: alcoolul. Maria este o fată inocentă, îndrăgostită de Nikolai, milițian de meserie, fiul Valentinei, responsabila de comportamentul fetelor pe perioada Olimpiadei. Mai este și Klara, cea care va încerca să o întoarcă pe Lora în viața mizeră pe care a dus-o până în acel moment. În locul ei se va duce însă Maria, iar sfârșitul va fi unul tragic atât pentru ea, cât și pentru iubitul ei milițian care va alege să se sinucidă după pierderea iubitei.

Articol realizat de Delia Mușetescu, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Litere, Română-Franceză

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…