Speakerul motivațional Lidia Leahu la Universitatea din Pitești: ”Oferiți sprijin celor cu dizabilități!”

Lidia Leahu, speaker motivațional și coordonator al proiectului ”Abilitate înainte de toate”, s-a aflat vineri, 22 noiembrie 2019, la Corpul Centrul de Calcul al Universității din Pitești, unde a susținut un seminar pe teme de dezvoltare personală, în fața studenților UPIT și a elevilor de la Școala Gimnazială ”Ion Minulescu” din Pitești, Școala Gimnazială ”Matei Basarab” Pitești, Colegiul Național ”Zinca Golescu” Pitești și Colegiul Economic ”Maria Teiuleanu” Pitești. 

Diagnosticată cu distrofie musculară progresivă de la 14 ani, fiind în scaun cu rotile și dependentă de însoțitor de aproximativ cinci ani, Lidia (32 de ani, din Arad) a ales să nu se lase doborâtă de boală și de prejudecățile oamenilor, ci să ”trăiască ca un om normal”, să-și continue școala, studiile universitare și de masterat. Cu sprijinul necondiționat al familiei, Lidia a ajuns astăzi un adevărat ambasador pentru persoanele care suferă de diferite boli, unul dintre puținele fotomodele cu dizabilități din România, un om extrem de activ, cu emisiuni radiofonice, care scrie poezii, acordă interviuri și merge cu bucurie la seminarii în țară, unde încearcă să insufle curaj tuturor celor care se confruntă cu situații dramatice, să le inspire încredere în forțele proprii. 

Lidia, absolventă de Master în Buget Public, Piețe Financiare şi Bănci, a decis să pornească o campanie destinată autorităților și funcționarilor publici, în care îi invită să stea măcar pentru câteva minute într-un scaun cu rotile și să facă un tur al localității în care activează, pentru a-i face conștienți de situațiile cu care se confruntă zilnic persoanele cu dizabilități. ”Nu e normal ca în 2019 să nu ai acces într-un restaurant, într-un cabinet medical, stomatologic, notarial, într-o toaletă publică sau magazin alimentar”, spune Lidia. 

Toți oamenii, sănătoși sau cu dizabilități, au câte o calitate, un talent, care trebuie descoperit și pus în folosul celorlalți. Nicio persoană cu dizabilități nu dorește să rămână izolată, marginalizată sau să renunțe la vise și la un trai normal. Avem nevoie de bunăvoința oamenilor, și mai ales de implicarea lor în ceea ce ne privește pe noi, cei dependenți de alții. Este nevoie de rampe și lifturi în școli și universități, de personal specializat care să ne ajute, de locuințe cu camere largi și transport în comun adaptat și nevoilor noastre, pentru ca și noi să putem ieși în lume, să ne continuăm studiile, să socializăm, să fim activi, să ne oferim talentele, abilitățile, în slujba celorlalți”, declară Lidia, extrem de emoționată de primirea călduroasă de către elevii și studenții veniți să o cunoască la seminarul de la UPIT. 

Seminarul a fost mediat de prof.Cătălina Dumitrașcu, Director al Școlii Gimnaziale ”Ion Minulescu” din Pitești, cu intervenții ale Corneliei Mandu, Jurnalist TV, al cărei interviu cu Lidia Leahu a constituit baza realizării unui film de prezentare și ale Prorectorului UPIT pentru Relația cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu. 

Lidia Leahu s-a declarat extrem de emoționată de primirea călduroasă din partea elevilor și studenților veniți să o cunoască la seminarul de la Universitatea din Pitești

 

 

 

Share

Te-ar putea interesa și

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….

Ultimele postări

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….