Simpozion la Universitatea din Pitești: Holocaustul din România între istorie și memorie

 

Universitatea din Pitești în colaborare cu Editura Universitară din București organizeaza, miercuri 9 octombrie 2019, ora 1100, Sala Senatului –Rectorat, simpozionul „Holocaustul din România între istorie și memorie.  O lecție pentru umanitate”.

Evenimentul se bucură de prezența Excelenței Sale Marinel IOANA – fost Ambasador al României în Venezuela. De asemenea, vor fi prezenți ziarista Elena CHIRIȚĂ, directorul Muzeului Județean Argeș Cornel POPESCU și directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeș.
Programul simpozionului include alocuțiuni și prezentare de carte cu tematică specifică. 
 
În fiecare an, la data de 9 octombrie este marcată Ziua Holocaustului și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 Mai 2004. Potrivit  acestei Hotărâri de Guvern, cu prilejul Zilei Holocaustului, „vor fi organizate acțiuni culturale, simpozioane, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică specifică”.

În anul 2009, la data de 8 octombrie, a fost inaugurat Memorialul Victimelor Holocaustului din România. Ansamblul cuprinde o incintă memorială centrală, în jurul căreia se află cinci sculpturi, Coloana Memorială, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David și Epitaf, și două instalații cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa și București. Inițiativa realizării monumentului a aparținut Ministerului Culturii și Cultelor, în vederea recunoașterii și, totodată, a asumării, crimelor comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva comunității evreiești și împotriva comunității rome.

(Sursata.ro)

Share

Te-ar putea interesa și

De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…