Concursul national „Twizy Contest 2020 – Off the street” a fost organizat de „Creativ Lab” – Renault Technologie Roumanie, in data de 02 decembrie 2020.
La competiție au participat 12 de echipe de la mai multe universități din România.
Clasamentul a fost urmatorul:
- Locul I – „Green Thrust” – Universitatea „Transilvania” din Brasov – 185 puncte;
- Locul II – „Pro Electric Team” – Universitatea din Pitesti – 184 puncte;
- Locul III – „Team 357” – Universitatea „Politehnica” Bucuresti – 178 puncte;
- Mentiune – „Team COX” – Universitatea „Politehnica” Bucuresti – 177 puncte
Echipa „Pro Electric Team” de la Facultatea de Mecanica si Tehnologie, formata din studenții Ana Maria Arsene, Vlad Nicolae Turcescu si Danut Gabriel Olaru, a fost coordonata de conf.dr.ing. Danut Gabriel Marinescu. Echipa noastra a prezentat vehiculul electric inovativ „Grand Twizy”, conceput pe baza vehiculului de serie Renault Twizy. Acest proiect a fost conceput in cadrul laboratorului „Sisteme Alternative de Propulsie – Vehicule Electrice si Hibride”, din cadrul centrului de cercetare „Ingineria Automobilului” ce functioneaza in Universitatea din Pitesti.
Cu modificari constructive minime, caroseria noului concept se inscrie in cerintele actuale ale unui astfel de quadriciclu urban, oferind versatilitate in utilizare pentru persoane si bagaje, prin modularitatea interiorului. In plus, perioada de utilizare a vehiculului se poate extinde pe toata durata anului, prin etanseizarea habitaclului si adaptarea unui sistem de ventilare -incalzire. Pentru transportul unor bagaje, in partea din spate a fost conceput un portbagaj rabatabil.
Noile elemente ale caroseriei pot fi realizate din materiale reciclate folosind tehnologia imprimarii 3D.
Sistemul electric inovativ, realizat in spiritul noilor tendinte in domeniul vehiculelor electrice, include:
– un sistem de propulsie alimentat la 48 V, cu costuri diminuate;
– o baterie de tractiune cu capacitate energetica marita la 13 kWh, cu tehnologie noua de tip NMC (Nichel Mangan Cobalt). Aceasta poate extinde autonomia de la 80 km la 130-160 km;
– un sistem dublu de incarcare, prin cablu si wireless, de tip bidirectional. La nevoie, el permite si alimentarea locuintei (V2H – Vehicle to Home) sau a retelei electrice (V2G – vehicle to Grid).
– un sistem de incarcare suplimentar de la celule fotovoltaice montate pe pavilion;
– o instalatie electrica la 12 V optimizata, cu sistem de iluminare cu tehnologie LED si baterie de servitute cu supercapacitoare.
Solutiile tehnice propuse vor fi aplicate si pe alte concepte ce vor fi dezvoltate in acest laborator.
Conceptul „Grand Twizy” se alatura proiectelor universitare de vehicule Dacia electrificate dezvoltate impreuna cu studentii, masteranzii si doctoranzii la Universitatea din Pitesti: „Grand Sandero” (Logan MCV GPL Hibrid), „Electra” (berlina Logan electrica), „Hamster E4WD” (Sandero I Diesel PHEV), „Grand Hamster E4WD” (Duster Diesel PHEV), „DUSTER Z.E.RO 4WD” (Duster Zero Emission ROmanian concept, 4WD electric), „ELECTRON” (Sandero II Electric) si „SPARTANA 4WD PHEV/EV” (Duster decapotabil Hibrid/Full electric).
Felicitari colegilor nostri si multe succese in continuare!