Rectorul Universității din Pitești, invitat special în emisiunea „Subiect de Presă” de la Antena 3 Pitești

Problemele cu care se confruntă învățământul superior din România și metodele de contracarare a acestora, dar și diferențele dintre învățământul universitar de stat și privat au constituit subiectele principale discutate de Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, și Rectorul Universității ”Constantin Brâncoveanu” din Pitești, prof.univ.dr.Ovidiu Puiu, în cadrul ediției recente a emisiunii săptămânale „Subiect de Presă” de la Antena 3 Pitești, realizată de producătorul Cristina Munteanu și difuzată joi, 3 octombrie 2019. 

Răspunzând întrebării referitoare la diferențele dintre învățământul universitar de stat și privat, cei doi rectori au precizat că în esență nu există diferențe, misiunea oricărei universități fiind aceeași – educațională și de cercetare. ”O instituție publică, spre deosebire de cea privată, primește o finanțare de la stat. Avem, însă, aceleași obiective, activitatea este aceeași. Menirea noastră este să avem absolvenți cu calități indiscutabile profesionale și morale, necesare regiunii”, a declarat Rectorul UPIT, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan. 

Întrebat de Producătorul emisiunii și de Directorul Ziarului Argeșul, Mihai Golescu, de provocările cu care se confruntă în prezent învățământul superior din România, Rectorul UPIT a subliniat încă o dată faptul că cea mai gravă problemă o constituie subfinanțarea, dar mai ales sistemul de finanțare per capita, total în detrimentul învățământului de stat. ”Opțiunea finanțării per-capita trebuie să dispară”, a subliniat Rectorul UPIT. 

Referitor la calitatea învățământului superior din România, și implicit a celui argeșean, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan a precizat că există mulți studenți și absolvenți universitari români, inclusiv de la Universitatea din Pitești, care au urmat un traseu educațional excepțional, sub atenta coordonare a profesorilor dedicați, și care acum dețin funcții-cheie în companii importante din Europa și Statele Unite. 

La polul opus, abordându-se problema modelelor negative de comportament în rândul tinerilor, a pseudovalorilor contemporane infiltrate în special prin intermediul presei dar și al părinților indiferenți sau mult prea indulgenți, Rectorul Universității din Pitești a atras atenția asupra faptului că înaintea școlii, familia este esențială în modelarea caracterului copilului și al tânărului. Întrebat ce îi sfătuiește pe studenți în această privință, Rectorul UPIT a răspuns că întotdeauna îi învață să-și revizuiască propria atitudine în societate și acasă, și să o transfere copiilor lor. ”Pentru a avea din nou o societate curată, trebuie să eliminăm pseudovalorile și să revenim la valorile fundamentale creștine și morale”, a încheiat Rectorul Universității din Pitești.

 

 

 

Share

Te-ar putea interesa și

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….

Ultimele postări

Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…
1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….