Rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan a primit titlul „Palmes Academiques”

Rectorul Universității din Pitești, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan a primit marți, 21 martie 2023, titlul „Palmes Academiques” în rang de ofițer. Distincția acordată i-a fost înmânată de Excelența Sa doamna Laurence AUER, Ambasador al Republicii Franceze în România.

Diplomatul francez a evocat în discursul său personalitatea rectorului Dumitru Chirleșan și contribuția însemnată la promovarea francofoniei.

„(…) Acest militantism francofon vă face onoare și ne bucură. În acest an când sărbătorim 30 de ani de la aderarea României la OIF, permiteți-mi să vă spun că este admirabil, pentru că dacă reușim să păstram francofonia în Europa, se datorează unor oameni ca dumneavoastră.  Astăzi, în cadrul Consiliului Europei, problematica tranziției energetice, inclusiv a celei nucleare, este prioritară și mulțumită cercetătorilor ca dvs, angajați și profesioniști, putem face parteneriate franco-romane.”

Totodată, Excelența Sa a subliniat importanța implicării Universității din Pitești în mediul socio-economic.

Numărul absolvenților din aceste filiere francofone cărora le-ați oferit oportunități importante pe piața muncii, în cariere internaționale, precum ṣi numărul de programe de cercetare îndeplinite cu succes, sunt pentru noi un adevărat model în ceea ce privește colaborarea cu întreprinderile și cu programele de cercetare din Franța, și aici mă gândesc la Renault Dacia.”

La rândul său rectorul Dumitru Chirleșa primit cu bucurie titlul „Palmes Academiques” în rang de ofițer.

„Mulțumesc Republicii Franceze, Ministerului Educației Naționale și Tineretului al Guvernului Francez, Domnului Ministru Pap NDIAYE, pentru încrederea acordată și pentru aprecierea activității mele modeste, în promovarea culturii, civilizației și a tezaurului științific francez.”

„Les Palmes Académiques” este cel mai vechi ordin onorific civil din Franța. Creat de către Napoleon Bonaparte în 1808, cu denumirea de Ofiţer al Academiei, pentru a răsplăti meritele unor membri eminenți ai Universității, ordinul va fi reinstituit pe 4 octombrie 1955, de către Edgar Faure (preşedintele Consiliului de Miniştri francez între 23 februarie 1955 – 24 ianuarie 1956), cu denumirea „Ordre des Palmes Académiques”. Acest titlu este acordat de Republica Franceză tuturor celor care au adus o contribuție remarcabilă în domeniul educației. De asemenea, este acordat persoanelor din afara Franței care, prin munca lor, contribuie în mod deosebit la promovarea limbii și culturii franceze în lume.

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…