Administrația publică națională cu competențe în materie de reciclare a deșeurilor utilizează ca etalon datele rezultate în urma unui studiu referitor la indicii de generare a deșeurilor menajere, reciclabile și de ambalaje, realizat în Argeș, la care au participat ca voluntari studenți de la specializarea Ingineria Mediului (Departamentul Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate / Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică) din cadrul Universității din Pitești.
Datele obținute în urma studiului constituie o radiografie a modului de consum al românilor și al comportamentului lor în materie de deșeuri, și o bază pentru estimările necesare strategiei naționale de atingere a obiectivelor stabilite pentru 2020 în materie de reciclare a deșeurilor (Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată în 2014). Ele sunt folosite în continuare în proiectele de management integrat al deșeurilor, la nivel național.
Studiul subliniază faptul că prin gestionarea eficientă a deșeurilor de ambalaje se pot îndeplini cu succes țintele de reciclare stabilite până în 2020, anume reciclarea a 50% din deșeul reciclabil generat în gospodăriile populației. Colectarea separată, însă, trebuie să devină o obișnuință pentru toți locuitorii din mediul urban sau rural. Datele proiectului pot servi și la elaborarea planurilor de afaceri pentru companiile care doresc se colecteze separat anumite tipuri de deșeuri, sau să valorifice materii prime secundare din deșeuri menajere.
Studenții UPIT – coordonați de lect.univ.dr.Sorin Fianu și lect.univ.dr.Claudiu Șutan, din partea Universității Pitești, de Corina Butnaru (ADI SERVSAL ARGEȘ) și expert Luminița Ștefănescu (ARTELIA) – s-au ocupat de sortarea, cântărirea și eșantionarea probelor de deșeu. Proiectul a fost inițiat de ECOROM Ambalaje SA, în parteneriat cu ADI SERVSAL ARGEȘ și ARGELIA GROUP. Activitatea a avut loc la Stația de Sortare din cadrul Depozitului Ecologic Pitești – Albota, din Județul Argeș.