”Reagir Jeunesse” – un proiect Erasmus+ încununat de succes

Universitatea din Pitești a găzduit vineri, 25 octombrie 2019, în Sala de Festivități, un eveniment special în care reprezentanți ai asociațiilor Montjoye (Franța), DoxDomia (România) și Frauga (Portugalia) au prezentat rezultatele încununate de succes ale proiectului Erasmus+ ”Reagir Jeunesse”. 

După o muncă asiduă în care s-au implicat echipe dedicate din Franța, România și Portugalia, putem spune cu mândrie că am reușit să sprijinim foarte mulți tineri în demersurile lor de a se integra pe piața muncii. Societatea are datoria de a sprijini generația tânără în drumul către performanță și împlinire profesională, motiv pentru care proiectul nostru a urmărit exact acest lucru”, a declarat prof.univ.emerit dr.ing.Marioara ABRUDEANU, coordonatorul proiectului din partea Asociației DoxDomia (România). 

În fața unei săli pline de participanți – diplomați, delegați de la cele trei asociații partenere în proiect, directori de companii, reprezentanți ai administrației publice naționale, regionale și locale, profesori din învățământul universitar și pre-universitar, studenți – partenerii români, francezi și portughezi au prezentat proiectul, cele două instrumente esențiale elaborate – Pașaportul pentru o integrare reușită a tinerilor pe piața muncii și Ghidul  intitulat ”Interviul pentru un loc de muncă”, activitățile derulate și oportunitățile programului Erasmus+ Jeunesse după anul 2020. Tinerii participanți au obținut câte un exemplar din cele două documente. 

Proiectul constituie, în fapt, un program european de dezvoltare a unui cadru propice pentru integrarea cu succes a tinerilor în societate și pe piața muncii”, a subliniat Clara ABRUDEANU, Director al Centrului de Formare Montjoye Méditerranée (Franța). 

Antonio BARBOLO ALVES, Vice-Președintele Asociației Frauga (Portugalia) a prezentat unul din șantierele transnaționale în care tinerii au contribuit la lucrări de reabilitare. Au mai fost susținute lucrările ”Sportul și cultura în sprijinul incluziunii sociale” (Universitatea Pitești și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș), ”Un exemplu de voluntariat pentru tineri” (Asociația DoxDomia, UPIT și școlile partenere), ”Consilierea elevilor pentru favorizarea inserției lor sociale” (Liceul Tehnologic Dacia Pitești). 

În esență, toți partenerii au subliniat câteva aspecte importante în procesul de integrare a tinerilor pe piața muncii, pe care au urmărit să le dezvolte în cadrul întâlnirilor cu tinerii participanți la proiect: o bună pregătire încă din timpul studiilor liceeale și universitare, dezvoltarea spiritului antreprenorial și a celui de inițiativă, activitățile de voluntariat, urmarea unor cursuri de limbi străine internaționale, o pregătire temeinică pentru interviurile de angajare (informarea asupra companiei vizate, stabilirea – înainte de interviu – a unor răspunsuri la posibilele întrebări din partea angajatorilor, prezentarea la timp și într-o ținută elegantă și, nu în ultimul rând, încrederea în forțele proprii și în dreptul fiecărui tânăr de a obține cel mai bun loc de muncă conform pregătirii sale). 

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor înalte oficialități și reprezentanți ai mediului economic, între care Stéphane CESARI – Consilier adjunct pentru Cooperare și Acțiuni Culturale în cadrul Ambasadei Franței la București și Robert BEREZOVSKI, Șef Birou Acte Studii în cadrul Ministerului Educației Naționale. Conducerea Universității din Pitești a fost reprezentată de Președintele Senatului, prof.univ.dr.Mihaela DIACONU și Prorectorul pentru Calitatea Învățământului, prof.univ.dr.ing.Viorel NICOLAE.

Reprezentanții celor trei asociații implicate în proiectul Erasmus+ ”Reagir Jeunesse” (Montjoye, DoxDomia și Frauga) și toți ceilalți parteneri asociați și-au exprimat convingerea că această colaborare fructuoasă va continua și după încheierea proiectului.

 

 

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…