Prorectorul UPIT Viorel Nicolae, invitat special la TV Antena 3 Pitești, despre admiterea 2019-2020

CLICK PE LINK VIDEO

 

Prorectorul UPIT pentru Calitatea Învățământului, prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae, a prezentat, la 6 iulie 2019, oferta educațională a Universității din Pitești pentru anul 2019-2020, în cadrul emisiunii ”PubliK” a postului TV Antena 3 Pitești, realizată de Simona Pomazan. UPITMEDIA transmite pe scurt subiectele dezbătute în cadrul emisiunii.

Simona PomazanDe ce ar trebui să aleagă piteștenii Universitatea din Pitești?

Prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae: Universitatea din Pitești, care deja a împlinit 57 de ani de existență, este acum o universitate multidisciplinară, cu o ofertă educațională complexă ce include programe de studiu de licență, master și doctorat în aproape toate domeniile, la toate cele șase facultăți – Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică, Facultatea de Mecanică și Tehnologie, Facultatea de Electronică, Comunicații și Calculatoare, Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Facultatea de Științe Economice și Drept, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte. Anul acesta există 50 de programe de licență (3140 de locuri), 48 de programe de master (3250 de locuri) și 10 domenii de doctorat.

Simona Pomazan: Care ar fi avantajul unui tânăr piteștean sau argeșean de a rămâne la Pitești să studieze la universitate? De ce să nu plece în alt centru universitar?

Prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae: În primul rând aici pot învăța la fel de bine ca în alte centre universitare, poate în unele domenii chiar mai bine, dat fiind că la UPIT există cadre didactice extrem de bine pregătite, cu experiență atât în țară cât și în străinătate. În 2018, în evaluarea instituțională realizată de o echipă complexă a ARACIS, Universitatea din Pitești a obținut Grad de Încredere Ridicat pentru calitatea actului didactic. În al doilea rând, costurile pe perioada studenției se reduc considerabil, dacă tinerii aleg să rămână să locuiască cu părinții. Nu în ultimul rând, Piteștiul oferă acum o varietate de locuri de agrement, unde tinerii se pot distra la fel de bine ca în București, Timișoara, Cluj sau alte centre universitare.

Simona PomazanCe noutăți există anul acesta în oferta educațională a UPIT?

Prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae: Anul acesta avem un nou program de master – Chimia Criminalistică. Un alt program recent de master, destul de căutat, este intitulat Concepția și managementul proiectării automobilului, în cadrul Facultății de Mecanică și Tehnologie, unde aplică studenți de la o varietate de domenii de studii, nu neapărat doar de la Autovehicule Rutiere sau Ingineria  Transporturilor. Există, însă, o serie de facilități în ce privește locurile subvenționate, unde anul acesta oferta este mai diversificată. La licență, 722 de locuri sunt finanțate de guvern. Pe lângă acestea, însă, există 50 de granturi pentru programe ce susțin domeniile prioritare de dezvoltare a României –Bioeconomie, Tehnologia informațiilor și a comunicațiilor- spațiu și securitate, Energie, mediu și schimbări climatice, Eco-Nano Tehnologii și materiale avansate, și Sănătate. La master există 46 de granturi dedicate acestor programe. Apoi sunt granturi pentru formarea cadrelor didactice din mediul preuniversitar în domenii cu deficit de specialiști. Inspectoratul Școlar General (ISG) Argeș ne-a transmis, anul acesta, următoarele 10 domenii: Educație Tehnologică, Educație Muzicală Specializată, Informatică, Fizică, Instruire Practică Mecanică, Educație Plastică, Electronică și Automatizări, Electromecanică, Eletrotehnică, Limba Latină. Universitatea din Pitești le-a inclus în oferta educațională și la licență există acum 23 de locuri alocate acestor domenii. Cei care vor ocupa cele 23 de locuri subvenționate semnează la început un angajament conform căruia după absolvire se vor înscrie la concurs pentru a lucra în mediul preuniversitar, iar avantajul foarte mare este că acest grant, o dată obținut, rămâne până la finalizarea studiilor. Există tineri care deja știu acest lucru, vin la Universitate, depun cereri, desigur există o competiție, se stabilește un clasament. Există, totodată, locuri speciale pentru absolvenții liceelor din mediul rural (În Argeș sunt șase astfel de licee – Mărăcineni, Stâlpeni, Domnești, Rucăr, Mozăceni și Vedea), pentru care se alocă de la guvern granturi speciale, care o dată obținute se mențin până la finalizarea studiilor. Nu în ultimul rând, există granturile pentru romi (61 la licență, 31 la master și 2 locuri la doctorat) și granturi pnetru candidații români de pretutindeni(16 locuri licență, 20 master). În afara locurilor subvenționate, există locuri cu taxă – 2204 la licență și 2755 la master.

Simona PomazanCe vor face studenții UPIT după absolvirea universității?

Prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae: În cadrul UPIT s-a înființat recent, la inițiativa Rectorului Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, Consiliul Consultativ al Rectorului, format din reprezentanți ai universității și din tot mediul socio-economic din Argeș și județele limitrofe, care colaborează cu noi și ne oferă stagii de practică, internshipuri, locuri de muncă, ne informează permanent de noutățile care au apărut în domeniul lor de activitate, astfel ca și noi să ne adaptăm oferta educațională în funcție de aceste cerințe. Prin integrarea în programele de studiu a disciplinelor solicitate de mediul de afaceri, tinerii absolvenți vor fi foarte bine pregătiți profesional pentru o integrare rapidă pe piața muncii, deoarece îi va ajuta atât pregătirea teoretică dobândită în cadrul Universității, cât și pregătirea practică efectuată în companiile partenere. Grupul Renault România, de exemplu, oferă internship-ul Drive Your Future, ce include, pe lângă practica propriu-zisă de trei luni în cadrul companiei, bursă, transport gratuit, masă de prânz, pentru un program zilnic de 8 ore de lucru la proiecte atribuite. Fiind implicați în astfel de programe de internship încă din perioada studiilor, absolvenților UPIT le este mult mai ușor să fie luați în considerare pentru ocuparea ulterioară a unui loc de muncă în companiile în care au efectuat stagiul de practică. Universitatea din Pitești are o foarte bună colaborare cu agenții economici din județul Argeș, există eforturi conjugate pentru pregătirea resursei umane înalt calificate. Majoritatea studenților din anul IV își găsesc rapid un loc de muncă (60-70%). Este nevoie de ingineri. Există apoi și Colegiul Terțiar Nonunviersitar (COLEG-TER UPIT), unde pot aplica și absolvenții de liceu care nu au reușit să obțină diploma de bacalaureat. Oferta educațională este și aici extrem de variată, anul acesta există două clase în plus în domeniul Mecanicii (Tehnician operator mașini cu comandă numerică, Tehnician tehnolog mecanic), iar disciplinele studiate sunt solicitate direct de agenții economici, ca atare absolvenții își pot găsi ușor de lucru. Totodată, cei care aleg să studieze la Colegiul Terțiar Nonuniversitar sunt sprijiniți în pregătirea lor pentru examenul de Bacalaureat, ceea ce constituie încă un avantaj.

Simona PomazanCe mesaj transmiteți absolvenților de liceu, viitorilor studenți?

Prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae: În primul rând îi felicit pentru absolvirea liceului. Este o perioadă în care ei își decid cursul vieții, iar eu le recomand să se gândească foarte bine înainte de o astfel de decizie, să își continue studiile, să urmeze o carieră universitară, să nu neglijeze acest lucru, și să ia în considerare și oferta Universității din Pitești. Îi invit să ne viziteze, să ne cunoască, să vadă amfiteatrele, laboratoarele, sălile de curs cu dotările moderne, baza sportivă, căminele, cantina, să acceseze site-ul Universității din Pitești, unde vor afla toate detaliile referitoare la programele de studiu și admitere. Motto-ul Universității din Pitești este ”Viitorul vostru începe aici!”. Vă așteptăm cu drag.

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Ediția a VIII-a a Workshop-ului Fabrica virtuală – o interfață între universitate și industrie cu tema Tendințe în educație – învățământul dual în rută completă s-a derulat pe parcursul a…
Facultatea de Științe Economice și Drept a Universității din Pitești a organizat vineri, 26 mai 2023, a XV-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale “EUROPEAN UNION’S HISTORY, CULTURE AND CITIZENSHIP”…

Ultimele postări

Ediția a VIII-a a Workshop-ului Fabrica virtuală – o interfață între universitate și industrie cu tema Tendințe în educație – învățământul dual în rută completă s-a derulat pe parcursul a…
Facultatea de Științe Economice și Drept a Universității din Pitești a organizat vineri, 26 mai 2023, a XV-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale “EUROPEAN UNION’S HISTORY, CULTURE AND CITIZENSHIP”…