Facultatea de Mecanică şi Tehnologie din Universitatea din Pitești este beneficiarul proiectului pentru învățământ secundar (Rose) „Primii pași către inginerie și management”. Proiectul se desfăşoară în perioada 2020-2022 şi se adresează studenților înscriși în anul I în cadrul Facultății de Mecanică și Tehnologie. Monica Iordache, prodecanul facultății și unul dintre coordonatori precizează că ,,în primul an al acestui proiect au fost înscriși 46 de studenți cu risc de abandon școlar, doar din cadrul programului de studii Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM), iar în acest an universitar sunt înscrişi peste 90 de studenți de la mai multe programe de studii, precum IEI, AR, ITT și bineînțeles TCM”.
Proiectul ROSE are ca obiectiv prevenirea abandonului universitar al studenților din anul I, cu risc ridicat de abandon, prin oferirea de sprijin personalizat şi a unor servicii socio-educaționale centrate pe student. Proiectul ROSE are mai multe activităţi, ca de exemplu programe remediale care vin în completarea și acumularea de cunoștințe la diverse materii, în vederea cresterii promovabilitătii grupului țintă de studenţi beneficiari. Alături de profesori sunt înscriși și studenți voluntari din anii mai mari care participă la activităţile proiectului, ajutând studenţii din anul I.
Bădiță Alexandru Dan, anul 1,TCM, în vârstă de 30 de ani, spune despre proiect „că este o șansă foarte importantă, atât pentru elevii care au terminat liceul de curând, cât și pentru cei care au terminat cu ceva ani în urmă. Elevii care au terminat de mai mult timp liceul poate nu mai sunt chiar „în pâine” cu anumite materii, iar proiectul Rose îi ajută foarte mult. Consider că ne creează șansa de a fi la același nivel sau măcar aproape de nivel cu ceilalți colegi”.
Un alt student, Lache Roxana, programul de studii TCM, anul 3, de 21 ani, participantă în proiect ca și student voluntar, spune că ceea ce a determinat-o să ia parte la proiect „ar fi dorința de ai ajuta pe boboci să treacă peste micile probleme din timpul primului an la FMT, deoarece și eu am fost ajutată și sfătuită și mi-a prins bine. Al doilea, este faptul ca acest voluntariat este un plus pentru CV-ul meu”.
De asemenea, Rotaru Iuliana-Roxana, TCM, an 3, în vârstă de 21 de ani, voluntar-mentor ne mărturisește cu emoție: ,,Da, am beneficiat de acest proiect. M-am înscris deoarece am vrut să înțeleg cât mai bine anumite noțiuni la facultate ținând cont că eu am terminat Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” şi programul de studii urmat este unul pur tehnic. M-am înscris pentru că îmi place să ajut în general oamenii și în special studenții din anul I. Am trecut și eu pe acolo și știu cum este. Am vrut să aibă un sprijin și să știe că pot apela la noi oricând au nelămuriri”.
Recunosc că și eu, autoarea articolului, am făcut parte din grupul ţintă anul trecut şi am participat la nenumărate întâlniri online cu domnii profesori și studenții voluntari în cadrul cărora am fost sfătuită astfel:,, Dragii noștri, fiți atenți și uniți, învățați să împărtășiți cunoștințe ca și o mare echipă și așa totul vi se va părea mai ușor, pentru că astfel, într-o echipă, veți găsi soluția cea mai bună pentru orice provocare”.
Moldoveanu Valentina Romanița, TCM, an 2
Coordonator echipa redacțională UPIT Media:
conf. univ. dr. Delia DUMINICĂ