PROIECTUL LEGII ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SUPERIOR A FOST ADOPTAT ÎN CAMERA DEPUTAŢILOR

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 10 mai 2023, proiectul legii învăţământului superior. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, în plen, că „legea învăţământului superior cuprinde o serie de reforme importante pentru mediul academic menite să sprijine studenţii pe tot parcursul lor şi să dezvolte calitatea programelor oferite”.

„Împreună am introdus măsuri menite să reducă şi să combată abandonul universitar, pilon inclus, aşa cum ştiţi, şi în legea învăţământului preuniversitar. Se înfiinţează programul naţional de reducere a abandonului universitar care vizează creşterea retenţiei studenţilor din instituţiile de învăţământ superior şi prevede măsuri pentru a sprijini tranziţia de la liceu către universitate. Mai mult, propune măsuri pentru reînmatricularea studenţilor de tip a doua şansă. Ca o noutate, a fost consolidat învăţământul superior dual tocmai pentru a lega mai bine universităţile de nevoia pieţei muncii şi pentru a permite mediului privat, angajatorilor să aibă un rol mai important în formarea la acest nivel. Această măsură se bucură, inclusiv, de o alocare consistentă din fonduri europene”, a afirmat Deca.

Proiectul prevede alinierea sistemul de învăţământ superior românesc la bunele practici internaţionale, prin încurajarea schimburilor de experienţă, mobilitatea prin programul naţional pentru internaţionalizare universitară.

Alte prevederi adoptate se referă la faptul că sumele rămase din facilităţi de transport pentru studenţi şi din bursele neridicate în termen vor putea fi utilizate în următorii ani şi pentru investiţii la infrastructura de cămine, cantine.

Un alt text adoptat prevede sancţiuni cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei pentru persoanele fizice sau juridice care pun la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat.

Sursa: Edumanager

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…