Prof.univ.dr.ing.Gigel Paraschiv, cadru didactic al Universității “Politehnica” din Bucureşti, a primit miercuri, 27 noiembrie 2019, în cadrul unei ceremonii festive, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Pitești. La propunerea Facultății de Mecanică și Tehnologie, Senatul UPIT a acordat cea mai înaltă distincție onorifică prof.univ.dr.ing.Gigel Paraschiv în semn de apreciere a rezultatelor și eforturilor susținute pentru afirmarea, pe multiple planuri, în lumea academică, a domeniului ingineriei, precum și pentru afirmarea în domeniul managementului educației și al gestionării resurselor.
”Este un adevărat privilegiu pentru universitatea noastră să vă poată oferi această înaltă distincție universitară ca semn al recunoașterii bogatei dumneavoastră activități didactice și de cercetare, al înaltului prestigiu profesional, al relațiilor speciale cu Universitatea din Pitești”, a precizat Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan. ”Ne bucură faptul că, începând de azi, domnul prof.univ.dr.ing.Gigel Paraschiv este parte a comunității noastre academice și că vom putea valorifica experiența Domniei Sale în demersul pe care Universitatea din Pitești îl parcurge pentru afirmarea cu succes în piața învățământului superior românesc, european și internațional”, a declarat, la rândul său, Președintele Senatului Universității din Pitești, prof.univ.dr. Mihaela Diaconu.
Decanul Facultății de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing. Alin Rizea a prezentat, în Laudatio, parcursul profesional al prof.univ.dr.ing.Gigel Paraschiv și contribuțiile sale în modelarea matematică și simularea proceselor în ingineria mecanică, sistemele CAD și sistemele de acționare a mașinilor și instalațiilor, inginerie și managementul mediului, concretizate prin publicarea a 106 articole în reviste de specialitate.
Tenacitate, muncă susținută, seriozitate, dedicație,onoare – au constituit reperele personalității domnului prof.univ.dr.ing.Gigel Paraschiv, evidențiate de toți profesorii, decanii, rectorii universităților partenere din țară, care au luat cuvântul cu prilejul ceremoniei festive.
La ceremonie au fost prezenți, alături de prorectori, decani, profesori și directori de departament ai Universității din Pitești și ai altor universități din țară, prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, prof.univ.dr.ing. Mihnea Costoiu, Rectorul Universității ”Politehnica” din București, prof.univ.dr.Șerban Valeca, membru al Senatului României, Ioana Mînzu, consilier în Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport în cadrul Camerei Deputaților, Daniela Burghilă, Director General al Direcției Generale Învățământ Universitar (DGIU) din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Dumitru Ilie, Consilier/Cabinet Secretar de Stat în Ministerul Educației și Cercetării, Anton Hader, Președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater. Autoritățile locale au fost reprezentate de Viceprimarul Municipiului Pitești, Laurențiu Zidaru, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri (AOA) Argeș, Dan Ionescu și Inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Argeș, Gabriela Neagu.
După festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, prof.univ.dr.ing.Gigel Paraschiv a prezentat audienței o lucrare de specialitate cu titlul ”Universitate și Comunitate”, realizată pe baza unei analize a modului în care funcționează Universitățile Oxford, Sorbona, Columbia, Cambridge sau Kyoto. ”O universitate are nevoie de un management performant și trebuie să fie flexibilă în modul în care își gestionează oferta educațională sau felul în care interacționează cu studenții, administrația publică locală sau mediul de afaceri. În viitor, universitățile vor fi evaluate după angajabilitatea absolvenților lor, domeniul în care vor activa și intervalul de timp în care vor intra pe piața muncii”, a declarat prof.univ.dr.ing.Gigel Paraschiv, care a mulțumit Universității din Pitești pentru încrederea acordată și pentru primirea în comunitatea sa academică.