Prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în universități – Seminar la UPIT

Universitatea din Pitești și Centrul FILIA București au organizat, marți, 29 ianuarie 2019, în cadrul Acordului de colaborare pe care l-au încheiat, seminarul cu titlul “Prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în universități”. Evenimentul se înscrie în proiectul “Bona Dea – Acționăm pentru sănătatea și siguranța femeilor!”, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

Georgia OLTEANU, Șef Birou Relații Publice în cadrul Universității din Pitești, a salutat prezența la seminar a unui număr mare de studente din cadrul UPIT și a subliniat faptul că Universitatea din Pitești are specificat clar în Codul de Etică și Deontologie Universitară prevederi legate de respectarea principiului nediscriminării și egalității de șanse și de inexistența hărțuirii.

Andreea RUSU – reprezentant al Centrului FILIA – a prezentat informații utile pornind de la formele în care se manifestă acest fenomen în public, la locul de muncă, în universități sau licee până la a ști ce măsuri se pot lua și cui se pot adresa persoanele care au fost victime sau martore ale hărțuirii. „Am simțit că este nevoie de o astfel de inițiativă întrucât în pofida a sute de mărturii ale victimelor hărțuirii sexuale, problematica rămâne un subiect insuficient discutat în spațiul public, în presă sau în mediul academic din România. Fenomenul poate fi prevenit și combătut, iar victimele trebuie să-și cunoască drepturile”, a subliniat Andrea RUSU.

Consilierul psihologic din cadrul Centrului de consiliere și orientare în carieră al UPIT – psiholog Andra VĂSÎI – a adus în atenția studentelor faptul că în cadrul Centrului sunt susținute seminarii de informare pe diverse teme, între care și hărțuirea sexuală.

“Hărțuirea sexuală este o formă de discriminare și violență interzisă de lege, un comportament de care este vinovată doar persoana care hărțuiește. Hărțuirea repetată a unei persoane poate avea efecte destul de grave asupra acesteia, de la scăderea încrederii în sine până la cazuri grave de depresie și izolare”, a avertizat expertul în egalitate de gen, psiholog Elena SAMOILĂ, precizând că femeile care se confruntă cu discriminare, hărţuire sexuală sau psihologică se pot adresa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării sau chiar instanţei penale.

În cadrul seminarului, o intervenție extrem de apreciată a avut-o dna conf.univ.dr. Delia DUMINICĂ, în calitate de membru al Senatului UPIT, Prodecan pentru activitatea științifică, relațiile internaționale și relația cu studenții în cadrul Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie (FSESSP).

Totodată, conf.univ.dr.Carmen SECARĂ, membru al Comisiei de Etică și Deontologie a Universității din Pitești, a subliniat că în cadrul Universității din Pitești nu au existat cazuri de hărțuire sexuală.

Centrul FILIA este o organizație feministă, activă de 18 ani care, prin activități de cercetare, advocacy și activism, sprijină respectarea drepturilor femeilor, reprezentarea intereselor diverse ale femeilor și combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor (www.centrulfilia.ro).

 

Galerie foto

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…