Povestea unei studente UPIT despre experiența ei Erasmus+: Să încercăm NOI să fim cele mai bune versiuni ale noastre, în pași mărunți, zi de zi

Povestea unei studente UPIT despre experiența ei Erasmus+: Să încercăm NOI să fim cele mai bune versiuni ale noastre, în pași mărunți, zi de zi

Povestea despre experiența Erasmus+ a Simonei Ratea, studentă în anul 3 la specializarea Jurnalism, nu diferă cu mult de cele ale altor studenți care au studiat, grație programului de mobilități studențești, un semestru sau 1 an în afara României. A plecat în Portugalia, în plină pandemie, încurajată de profesoara ei, lect. univ. dr. Elena Popescu, la început a fost încântată, deoarece ideea de a studia departe de casă i s-a părut o adevărată provocare.

A ajuns să studieze un semestru la Instituto Politécnico de Bragança, specializarea Jurnalism. A primit foarte mult sprijin din partea doamnei Popescu, profesoara sa de la UPIT, iar financiar a fost susținută de universitate, cu bursa totală de 2500 de euro care au ajutat-o să aibă un trai decent și să se descurce.

Perioada în care a fost plecată a fost una destul de grea ținând cont că atunci când a ajuns în Portugalia era lockdown total, dar pe perioada celor cinci luni în care a stat acolo a ajuns să se acomodeze și să se simtă una de-a lor. Oamenii și colegii pe care i-a întâlnit au fost foarte calzi și primitori, ceea ce i-a ușurat șederea. Din punctul ei de vedere, Portugalia, ca și țară, este una destul de scumpă, dar cu toate astea, a învățat-o să-și gestioneze mult mai bine economiile și să fie un adult responsabil pe viitor. Ca și condiții se aseamănă cu România, diferența o face mediul mai curat și educația, care este la un nivel mai ridicat. Consideră că nicio țară nu este perfectă, dar noi, locuitorii, o putem face pe placul și după standardele noastre.

Cu toate că poveștile despre plecarea cu Erasmus sunt unele cât se poate de amuzante, dar înspăimântătoare, ea și-a luat inima în dinți și a plecat la 4000 de km distanță de familie și cunoștințele ei, acolo văzând ce înseamnă să fi pe cont propriu, cu adevărat. A întâmpinat dificultăți, cum ar fi faptul că profesorii nu vorbeau limba engleză, apartamentul i-a fost inundat și că a întâlnit oameni cu care nu se putea înțelege, dar, cu toate acestea, încurajează studenții care vor o schimbare sau un altfel de studii să plece cu acest program pentru că există mari șanse să se adapteze și să le placă foarte mult în țara pe care și-o aleg.

La finalul mobilității și-a depus al doilea dosar pentru a continua această experiență, nu și-a dorit să se termine. Chiar și cei de la universitate au întrebat-o dacă mai vrea să stea încă un semestru, dar dorul de casă a făcut-o să vină și să rămână în țară, dându-și seama că poate face aproape tot ceea ce își dorește și că își poate face viața aici în țara ei natală așa cum vrea și cum a văzut în afară că se poate.

Ca experiență pentru un student, Simona susține că mobilitatea Erasmus+ „este una de o viață, este ceva ce poți doar să trăiești”. Consideră că „întotdeauna este diferit de ceea ce ai auzit sau ai văzut până să pleci efectiv departe de casă”. A învățat să aprecieze mai mult oamenii din jurul ei, să respecte tot ce o înconjoară și a realizat că ceea ce considera ea o problemă, de fapt, este o nimica toată pe lângă ce este de fapt o adevărată problemă.

Simona a revenit în România, este în ultimul an la Jurnalism, se pregătește să încheie facultatea, dar după călătoria ei în Portugalia și-a dat seama că niciodată nu ești pregătit pentru ce urmează, dar totuși trebuie să faci pași, orice ar fi, trebuie să ai încredere și să spui da provocărilor. Întotdeauna ai ceva de câștigat, chiar și atunci când ți se pare că ai pierdut tot pentru că ai câștigat fie amintiri, fie experiență, dar ceea ce contează este să ai oamenii potriviți lângă tine.

Ca Simona sunt și alți studenți care și-au făcut curaj și au plecat. Unii se întorc, alții rămân, dar ceea ce contează este să faci ce îți dorești, să te duci unde îți place. Programul Erasmus+ organizează schimburi de studii pentru studenți și le finanțează studiile în altă țară europeană, vreme de 3-12 luni. Cei care vor să participe trebuie neapărat să fie studenți sau să aibă diploma de licență și vor să facă masteratul sau chiar doctoratul într-o instituție de învățământ superior localizată într-una dintre țările participante din Europa. Din punct de vedere al finanțării, studenții care iau decizia să plece în străinătate sunt ajutați de către universitatea la care învață. Ei nu trebuie să plătească taxe de școlarizare, de înscriere sau examinare, nici costuri de laborator și bibliotecă la instituția la care vor studia.

Georgiana Anghel, Jurnalism, anul II
Coordonator echipa redacțională UPIT Media:
conf. univ. dr. Delia DUMINICĂ

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…