Participare extraordinară la Conferința Internațională „Limba și Literatura – Repere identitare în context european”

Biblioteca Universității din Pitești a găzduit, în perioada 14-16 iunie 2019, cea de-a 15-a ediție a Conferinței Internaționale cu titlul „Limba și Literatura – Repere identitare în context european”, eveniment organizat de Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității Pitești, prin Centrul de cercetări asupra imaginarului.Text, discurs, comunicare. Imagines și Centrul de reușită universitară (CRU). Tema de anul acesta a fost Umorul și ironia, așa cum sunt reflectate în lingvistică, literatură, comunicare sau artele spectacolului. 

La ceremonia de deschidere a conferinței au fost prezenți Rectorul Universității din Pitești,conf.univ.dr.ing.Dumitru CHIRLEȘAN, Președintele Senatului UPIT, prof.univ.dr.Mihaela DIACONU,Prorectorul pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian SĂMĂRESCU, Prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel SOARE, Decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității Pitești, conf.univ.dr.Constantin BĂRBULESCU.

„Este o mare bucurie să vedem în sală invitați de la universități din București, Craiova, Galați, Constanța și Târgoviște, dar și din Franța, Italia, Bulgaria, Maroc, Tunisia, Mali, Camerun, Algeria și Coasta de Fildeș. La ediția de anul acesta au fost înscrise peste 130 de lucrări, ce provin de la peste 30 de universități, ceea ce mă determină să cred că și în anii care vor urma, această conferință se va bucura de aceeași participare extraordinară”, a declarat, în deschidere, conf.univ.dr.Valentina StângăProdecan al Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte, organizatorul și coordonatorul evenimentului.

Conf.univ.dr.ing.Dumitru CHIRLEȘAN a asigurat că întreaga conducere a Universității din Pitești va sprijni organizarea în continuare a acestei conferințe, iar prof.univ.dr.Mihaela DIACONU a salutat alegerea temei de anul acesta a conferinței – Umorul și ironia – ”o temă atractivă, actuală”. Conf.univ.dr. Adrian SĂMĂRESCU – cadru didactic al Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte – a precizat că este un privilegiu să se afle în fața atâtor invitați de marcă și și-a exprimat convingerea că vor exista multe ediții viitoare de succes, iar conf.univ.dr.Emanuel SOARE a subliniat dimensiunea internațională a conferinței, informând audiența de faptul că Universitatea din Pitești se mândrește cu acorduri cadru încheiate cu peste 230 de universități din 40 de țări de pe toate continentele, și cu un număr record de peste 500 de acorduri-mobilități Erasmus cu instituții partenere din țări UE și non-UE.

Tema propusă dezbaterilor anul acesta, Ironie și umor: imaginar și reprezentare, își găsește aplicații fecunde în domeniul literaturii, al științelor limbajului, în științele sociale și ale educației. Umorul și ironia, aceste concepte polimorfe, pot fi revendicate în egală măsură de retorică și de stilistică, de literatură, de lingvistică, de studiile culturale, de arte, de istoria umanității, în general.  În cadrul Conferinței au avut loc prezentări și dezbateri asupra conceptelor de umor și ironie, așa cum sunt reflectate în lingvistică, literatură, comunicare sau artele spectacolului. Resistance through Humor in the Memoirs of Communist Detention, Humor in Fairy Tales, Irony in Contemporary Romanian and British Media Discourses, Humor in Medicine Commercials, Laughter and Smile as Ways of Nonverbal Communication, The English Sense of Humor – au fost câteva din titlurile lucrărilor dezbătute.

Conferința internațională a avut loc cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei, parteneri fiind Alianța Franceză din Pitești și Biblioteca Universității din Pitești.

Share

Te-ar putea interesa și

nstitutul Superior de Autovehicule și Transporturi (ISAT) din Nevers și Centrul Universitar Pitești (CUP) vor organiza ediția a 12-a a Challenge Kart Low Cost….
Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…

Ultimele postări

nstitutul Superior de Autovehicule și Transporturi (ISAT) din Nevers și Centrul Universitar Pitești (CUP) vor organiza ediția a 12-a a Challenge Kart Low Cost….
Pregătiţi-vă pentru venirea Sfântului Nicolae!…
Cu un design user-friendly și atrăgător, CNRED a lansat, în data de 21 noiembrie, o nouă interfață web – www.cnred.edu.ro pentru serviciile oferite, în limbile română, engleză și franceză: recunoașterea…