În cadrul programului Universității din Pitești, de la Simfonia Lalelelor din acest an conf.univ.dr. Cristian Popescu a ținut sâmbătă, 16 aprilie, o conferință pe tema „Oportunități de carieră și experiență studențească” – “HortiCultura”. În cadrul acestei prezentări au fost puse la dispoziție informații prețioase despre programul de studii, dar și despre oportunitățile de locuri de muncă pe care le pot avea studenții care aleg să meargă mai departe pe acest drum.
Este, de altfel, un domeniu care a prins amploare în ultimii ani, datorită evoluțiilor tehnologice din domeniul agriculturii și nu numai. Inginerii horticultori sunt la mare căutare. Pot să lucreze cu instrumente apărute în urma unei adevărate revoluții a agriculturii. Materialele de lucru din acest sector sunt adaptate la nivelul celor europene, sunt sincronizate cu digitalizarea, iar acest lucru face ca studenții să fie cu atât mai interesați. Până la urmă este dreptul lor să-și dorească mai mult, să-și dorească evoluția și cunoașterea cât mai amănunțită a domeniului pe care-l studiază. Instrumentele nou apărute îi va ajuta să-și împlinească visul.
De asemenea, la UPIT, la această specializare, rolul principal al profesorilor este nu numai acela de a forma ingineri horticultori profesioniști, dar și de a-i îndruma pe aceștia pe calea corectă și de a-i face să-și iubească profesia și să o practice cu pasiune. Domeniile de lucru după terminarea specializării horticultură sunt vaste și au fost prezentate succint de conf.univ.dr. Cristian Popescu. Cei prezenți, inclusiv tineri liceeni, s-au arătat interesați, motiv pentru care putem concluziona că viitorul agriculturii și al alimentației este pe mâini sigure.
La aceeași conferință cuvântul a fost preluat și de una dintre studentele la horticultură în anul al III-lea, Elena Cristian. Tânăra și-a dorit ca prin intervenția sa să promoveze o mișcare extrem de importantă la nivel național, întrucât aduce beneficii în domeniul agriculturii și totodată extrem de multe facilități pentru sănătatea noastră. Este vorba despre mișcarea “Salvează solul”. Mai mulți tineri din țară s-au aliat în mai multe demersuri pentru ca în timp solul în care sunt plantate legumele și fructele de bază ale producătorilor români să fie unul sănătos. Elena Cristian a atras atenția asupra necesității instituirii unor legi care să protejeze solul, iar pentru ca acest lucru să devină realizabil este nevoie de o mobilizare masivă, mai ales a tinerilor.
Cu siguranță studenții și viitorii studenți vor putea face acest lucru. Este nevoie doar de puțină încurajare, care cel puțin din parte profesorilor de la Universitatea din Pitești s-a dovedit a fi nelipsită.
Articol realizat de Delia Mușetescu, studentă la Română-Franceză (FTLIA)