Prof.univ.dr. Ernest H. Latham Jr, fost Atașat Cultural al Statelor Unite în România în perioada 1983-1987, a lansat, marți, 21 mai 2019, la Universitatea din Pitești, cartea ”Un destin ciudat – J. Breckinridge Bayne – Un doctor american pe frontul românesc (1916-1919)”, tradusă în Limba Română de Ioana Ieronim și publicată de Editura Vremea. Din partea Universității din Pitești, au luat cuvântul Prorectorul pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare, Decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte, conf.univ.dr.Constantin Bărbulescu și, de la Catedra de Istorie, lect.univ.dr.Mihai Cernătescu.
Lucrarea diplomatului American prezintă povestea fascinantă a lui J.Breckinridge Bayne, doctor american care a servit ca voluntar în România în timpul Primului Război Mondial. Experiența – relatată în detaliu pornind de la memoriile dr.Bayne publicate în 1944 (”Bugs and Bullets”) și de la cercetarea arhivelor române și americane – ilustrează vicisitudinile îndurate de români și de personalul medical de pe front, sub atacul devastator al Germaniei și în condițiile dure ale ocupației. Dr. Bayne a sosit la Bucureşti la 7 noiembrie 1916 și și-a oferit serviciile ca voluntar, după ce România a intrat în război. A operat răniţi sub bombardamentele germane asupra Bucureştiului, salvând numeroase vieţi. A stăvilit epidemii de tifos şi holeră în satele româneşti. Sub ocupaţie, a rămas alături de pacienţii săi grav răniţi şi nu i-a părăsit nici când a trebuit să deschidă, pentru ei, un nou spital, ca unic doctor şi fără ajutoare de specialitate. “Românul are mai mult temperament. Luptând pe pământul său, el purta necontenit în minte imaginea micii lui case şi-şi manifesta patriotismul în modul cel mai natural. Militarul român merită întreaga consideraţie pentru felul în care a înfruntat vicisitudini copleşitoare”, a scris dr.Bayne în Memoriile sale.
Prof.univ.dr.Ernest H Latham a subliniat că Dr Bayne rămâne o figură emblematică și providențială a medicilor străini aflați în slujba poporului și armatei regale române în timpul războiului de întregire. ”Faptele sale trăiesc prin urmașii celor salvați din rănile războiului și de bolile aduse de prima conflagrație din România. Se cuvine ca această personalitate să fie cu adevărat cunoscută de istoricii români și publicul larg din România”, a subliniat autorul.
Cartea ”Un destin ciudat – J. Breckinridge Bayne – Un doctor american pe frontul românesc (1916-1919)” constituie prima încercare pentru recunoașterea meritelor acestui doctor american înfrățit cu suferințele poporului român între anii 1916-1919. Lucrarea a fost primită cu foarte mult interes de profesorii și studenții de la Filologie UPIT, care și-au exprimat intenția de a o utiliza ca instrument didactic, fiind o ediție bilingvă.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie, Litere, Istorie şi Arte, Specializarea ISTORIE, și a avut loc în Sala de Lectură a Bibliotecii Universităţii din Corpul B (Str.Gheorghe Doja).
Ernest H. Latham, Jr., istoric și diplomat american, a fost Atașat Cultural al Statelor Unite la București în perioada 1983-1987. A publicat numeroase articole, recenzii și volume privind România și a revizuit, printre altele, articolele dedicate României în Encyclopaedia Britannica. Profesor Fulbright în România, doctor al Universității din București, susține în prezent prelegeri despre România și Republica Moldova la Institutul Diplomatic al Departamentului de Stat American.