Colectivul de cadre didactice din UPIT deplânge plecarea dintre noi a domnului profesor Cornel CONSTANTINESCU și transmite familiei îndoliate “Sincere condoleante!”.
Reluăm mai jos textul In Memoriam publicat de dl profesor Septimiu Chelcea:
IN MEMORIAM PROF. CORNEL CONSTANTINESCU
Astăzi, 17 decembrie a. c., a plecat dintre noi pentru totdeauna profesorul Cornel Constantinescu, vicepreședinte al Asociației Române de Sociologie. Comunitatea sociologilor este înnegurată. Scriu acest ferpar de deces și nu știu dacă voi putea să pun în cuvinte durerea și revolta mea: de ce ne părăsesc, în suferință, prietenii? De ce sistemul de sănătate din România nu reușește să stăvilească pandemia COVID-19?
Profesorul Cornel Constantinescu a fost cu adevărat un om de mare omenie, o mare personalitate a Județului Argeș. S-a născut la 12 iulie 1953, în comuna Mârghia, la 20 de km de Pitești, spre Craiova. Acolo, mama sa îl plânge și pe cel de-al doilea fiu pe care l-a pirdut, singurul ei ajutor, singura ei mângâiere.
Cornel Constantinescu a reprezentat, ca deputat, Județul Argeș în Adunarea Constituantă (1990) și a îndeplinit funcția de inspector școlar general (1991-1993). A continuat până în ultima clipă a vieții să fie un îndrumător al activității școlare în județ. Îmi povestea despre școala din comuna Boteni, în care a învățat, în urmă cu o sută de ani, și tatăl meu. Îmi era drag cum povestea.
Concomitent cu activitatea de inspector școlar, începând din 1998 și până în acest an, Cornel Constantinescu a desfășurat o fructuoasă activitate didactică în calitate de profesor asociat la Catedra de știinţe socioumane a Universității din Piteşti. A predat de-a lungul anilor cursurile de Sociologie generală, Metodologia cercetării în ştiinţele socioumane, Politici sociale și Teorii ale grupurilor etnice. La cursurile de master a predat Managementul serviciilor sociale şi de sănătate și Sociología sănătăţii şi a bolii. Împreună cu soția, prof. univ. dr. Maria Constantinescu, a participat la numeroase proiecte de cercetare internaționale pe teme de asistență socială.
Profesorul Cornel Constantinescu a inițiat și s-a îngrijit de apariția Buletinului Ştiinţific. Seria Ştiinţe Socio-Umane și a celor zece volume din colecția „Profiluri sociologice” a Editurii Universității din Piteşti, în care au fost valorificate texte ale unor eminenți sociologi din trecut, precum Dimitrie Gusti, Traian Herseni, Vasile V. Caramelea.
Ca semn al prețuirii celui a cărui trecere în neființă comunitatea sociologilor o deplânge, la conferințele și simpozioanele științifice organizate de Cornel Constantinescu la Universitatea din Pitești au participat constant personalități marcante din domeniul științelor socio-umaniste: academicienii Cătălin Zamfir și Ilie Bădescu, distinșii profesorii Ion Drăgan, Gheorghiță Geană, Maria Constantinescu, Iancu Filipescu, Dumitru Otovescu ș.a.
În anii 1972-1976, Cornel Constantinescu mi-a fost student la Facultatea de Filozofie, (Secția Sociologie) din București. Aici și-a susțiut, în 2002, teza de doctorat în sociologie: „Probleme sociologice ale educaţiei. Cercetări în domeniul orientării şcolare şi profesionale”. Ca student, a participat în două din echipele studențești de cercetare sociologică la Pitești, pe care le-am condus în anii 1973-1974. Cunoștea bine zona, avea înclinație spre cercetarea sociologică de teren, spirit de observație ascuțit și o mare capacitate empatică: vorbea cu oamenii pe care îi intervieva, oameni simpli, muncitori veniți de la țară, ca și cum i-ar fi cunoscut dintotdeauna.
Mai târziu, ca cercetător format, a pus în valoare abilitățile de investigator: stau mărturie cele peste 50 de studii publicate în revisele de specialitate și volumele pe care le-a coodonat: Sociologie juridică şi a delincvenţei (Editura Universităţii din Piteşti, 2006), Satul românesc. Trecut – prezent – viitor. 75de ani de la cercetarea sociologică a plasei Dâmbovnic (Editura Universităţii din Piteşti, 2014).
Cornel Constantinescu a slujit cu devotament catedra universitară, a onorat profesia de sociolog, și-a iubit familia, prietenii, neamul și țara. Odihnă veșnică, dragul meu prieten. Condoleanțe familiei îndurerate.
Prof. univ. dr. Septimiu Chelcea