ÎN CĂUTAREA POPORULUI PIERDUT. ARHEOLOGIA VICTIMELOR COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA

Astăzi, 03.03.2020, la Universitatea din Pitești a avut loc conferința ÎN CĂUTAREA POPORULUI PIERDUT. ARHEOLOGIA VICTIMELOR COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA, susținută de dl. Marius OPREA, doctor în istorie, cercetător, arheolog de prestigiu și fondator al Institutului de Investigare a Crimelor  Comunismului din România. La eveniment au participat cu maxim interes conf.univ. dr. ing. Dumitru CHIRLEȘAN – Rectorul Universității din Pitești, prof.univ.dr. Mihaela DIACONU – președintele Senatului universitar, Î.P.S. Calinic – Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, decani ai facultăților, cadre didactice și studenți.

În deschiderea conferinței, Rectorul conf. univ. dr. ing. Dumitru CHIRLEȘAN a subliniat importanța temei ,,o temă dureroasă, dar imposibil de e a fi evitatăce vizează securitatea ca structură opresivă a regimului comunist și victimele acesteia.

Tema conferinței ÎN CĂUTAREA POPORULUI PIERDUT. ARHEOLOGIA VICTIMELOR COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA, a spus cercetătorul Marius OPREA, ,,este o sinteză a cercetării arheologice efectuate pentru descoperirea mormintelor neștiute ale victimelor comunismului, partizanilor executați fără judecată și îngropați prin pădurile României, morților din penitenciare sau lagăre, care au fost îngropați fără cruce și ale căror morminte au fost până acum neștiute’’.

Decanul conf. univ. dr. Cosmin Augustus BĂRBULESCU a menționat că ,, evenimentul face parte dintr-o serie de conferințe sub egida Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte și a Centrului de Cercetare Istorică, Arheologică și de Patrimoniu ,, Gheorghe I. Brătianu’’ al universității. Tema legată de – poporul pierdut –  a fost aleasă în deschiderea conferinței pentru că ea face cumva parte din actualitatea noastră. Sintagma – în căutarea poporului pierdut – are o dublă semnificație, pe de o parte încercarea de a ne redescoperi pe noi și o bucată din ceea ce au însemnat ororile regimului comunist, iar pe de altă parte, facem o trimitere la viitorul nostru, la ceea ce înseamnă un popor și valorile lui, care dacă nu are acea coloană vertebrală riscă să se piardă în noianul de informații din media de astăzi.

I.P.S. Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului a subliniat faptul că, sub nicio formă, nu trebuie reeditat holocaustul asupra conștiinței, asupra omenirii, să nu mai fie confuzii sociale, politice sau filosofice.

 

VIDEO

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…