„Holocaustul din România între istorie și memorie. O lecție pentru umanitate”
Universitatea din Pitești și Editura Universitară din București vor organiza, miercurea aceasta, începând cu ora 11:00, în Sala Senatului –Rectorat, simpozionul „Holocaustul din România între istorie și memorie. O lecție pentru umanitate”.
În cadrul evenimentului vor fi prezenți Excelența Sa Marinel IOANA – fost Ambasador al României în Venezuela, cunoscuta ziaristă Elena CHIRIȚĂ, directorul Muzeului Județean Argeș Cornel POPESCU și directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeș.
În programul evenimentului vor exista alocuțiuni și prezentări de carte pe tema amintită mai sus.
Anual, ziua de 9 octombrie este marcată ca fiind Ziua Holocaustului. Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 Mai 2004. Potrivit acestei Hotărâri de Guvern, cu ocazia Zilei Holocaustului, „vor fi organizate acțiuni culturale, simpozioane, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică specifică”.
Pe 8 octombrie, 2009, s-a inaugurat Memorialul Victimelor Holocaustului din România. Ansamblul cuprinde o incintă memorială centrală, în jurul căreia se află cinci sculpturi, Coloana Memorială, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David și Epitaf, și două instalații cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa și București.
Această inițiativă a realizării monumentului a fost a Ministerului Culturii și Cultelor, scopul ei fiind recunoașterea și, totodată, asumarea, crimelor comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva comunității evreiești și împotriva comunității rome.