Universitatea din Pitești reprezintă un pilon important al învățământului superior din Pitești. Mulți viitori studenți se îndreaptă către UPIT, fie din Pitești, fie din diferite colțuri ale țării.
În ultima vreme platforma Facebook a fost foarte folosită în rândul studenților din cadrul Universității din Pitești pentru a comunica, socializa, pentru a împărtăși diferite opinii/păreri referitoare la ecosistemul universității și nu în ultimul rând pentru a intra în contact cu oficialii UPIT. Toate acestea au devenit posibile datorită existenței grupului “Universitatea Din Pitești UPIT” creat la dată de 30 septembrie 2013, în timpul în care mulți dintre studenții de astăzi erau în băncile școlilor gimnaziale.
Grupul a fost creat de către Ștefan și Corbeanu Alexandru, care administrează grupul în momentul actual alături de moderatorii Vlad Răzvan Coman și rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan. Grupul reprezintă un punct de reper pentru comunitatea UPIT, de la studenți până la oficiali, fiind alcătuit din peste 11.000 de membri.
Care este părerea oficialilor despre digitalizarea comunicării?
Am reușit să aflăm și părerea oficialilor, chiar prin intermediul rectorului UPIT Dumitru Chirleșan.
C.P: Cum vedeți comunicarea prin intermediul grupului, credeți că existența acestuia aduce un plus ecosistemului universității?
D.C: Comunicarea este foarte bună. Aduce un plus de informare în timp util. Este, de asemenea, un foarte bun instrument de dezbatere și de moderare a unor probleme inerente în funcționarea UPIT.
C.P: Cât de important este grupul de pe Facebook pentru oficialii Universității?
D.C: Foarte important. Ca dovadă, atunci când am considerat că e cazul, am încercat să intrăm în comunicare directă cu moderatorii / fondatorii grupului. Era o sumă de chestiuni ce se impunea a fi reglată. Receptivitatea dovedită de moderatori ne-a dat încrederea că este un instrument foarte bun, important pentru UPIT, pentru funcționarea democratică a acesteia. Tocmai de aceea am considerat utilă adoptarea acestui grup printre celelalte grupuri stabilite de noi (UPIT, UPITMEDIA, UPIT Junior, Viața Studențească – Universitatea din Pitești, Universitatea din Pitești). Cât timp nu vom constata încălcări intenționate, flagrante, insistente ale legilor țării, ale normelor de comportament social, democratic, vom sprijini activitatea grupului.
C.P: Am observat că sunteți foarte activ în acest grup. Credeți că o activitate mai ridicată a colegilor dumneavoastră în cadrul grupului ar îmbunătăți relațiile dintre studenți și oficiali?
D.C: Cred că suntem cu toții, studenți, profesori, personal auxiliar și nedidactic, alumni, părinți, alte suflete dependente, legați prin ceea ce UPIT înseamnă sau cel puțin ar trebui să însemne pentru noi toți: o mare familie, cu un scop comun, acela de a asigura deplina dezvoltare personală a tuturor membrilor acestei familii. Independent de activitatea grupului dar congruent cu aceasta, am insistat în anii mei de top-management, asupra nevoii uriașe de comunicare, de transparență, de bună înțelegere a unor realități. Aceste realități ne « mănâncă » inima iar abordarea realităților cu care ne luptăm nu se poate face decât împreună.
C.P: Cum vedeți viitorul grupului?
D.C: Cu sau fără mine, cu sau fără actuală echipa managerială, grupul ar trebui să rămână și să își facă treaba. Speranța mea este să nu patineze în zona politicului, rasismului, ultra-naționalismului, discriminărilor de orice fel. Să rămână o voce liberă, cu acces liber, natural la comunicare pentru toți cei din familia UPIT. Aici, cei care asigura moderarea, vor avea un cuvânt greu de spus. Recomand închegarea unei structuri de tip asociativ, un ONG, care să asigure moderarea echilibrată a grupului, și nu numai, a relaționării în sine cu managementul UPIT.
Articol realizat de Cătălin Pătrașcu