Eveniment jubiliar: ”Facultatea de Mecanică și Tehnologie – 50 de ani de excelență academică”

Facultatea de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești a aniversat, miercuri, 5 iunie 2019, împlinirea a 50 de ani de excelență academică. La evenimentul festiv desfășurat în Aula Universității din Pitești au participat, alături de conducerea UPIT, profesori care au contribuit esențial la continua dezvoltare a facultății, reprezentanți ai instituțiilor partenere din țară și străinătate, foști absolvenți, parteneri din administrația publică locală și din mediul economic.

Există un moment în viața unei comunități academice, care  prin încărcătura sa emoțională, prin semnificația sa deosebită, își pune amprenta asupra tuturor celor care o slujesc cu credință și devotament. Un astfel de moment îl sărbătorim în această perioadă, când comunitatea Facultății de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești sărbătorește 50 de ani de la apariția învățământului tehnic în Pitești”, a declarat, în deschiderea festivității, Decanul Facultății de Mecanică și Tehnologie, conf.univ.dr.Alin RIZEA.

Facultatea de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești constituie cea mai puternică armă a UPIT în bătălia cu mediul socio-economic”, a subliniat Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru CHIRLEȘAN, exprimându-și admirația pentru felul în care corpul profesoral și studenții acestei facultăți au reușit să-și câștige un binemeritat prestigiu, prin proiectele inovatoare de cercetare în care au fost și sunt implicați. La rândul său, Președintele Senatului UPIT, prof.univ.dr.Mihaela DIACONU a salutat parteneriatele trainice pe care Facultatea de Mecanică și Tehnologie le-a stabilit cu mediul socio-economic, iar Viceprimarul Municipiului Pitești, prof.Laurențiu ZIDARU a elogiat Facultatea de Mecanică și Tehnologie, în special implicarea în proiecte de interes comun cu mediul socio-economic. Din partea Inspectoratului Școlar General (ISJ) Argeș, inspector Gabriela NEAGU, absolvent FMT, și-a exprimat respectul față de corpul profesoral al Facultății de Mecanică și Tehnologie și aprecierea pentru inițierea și derularea de către FMT a proiectelor educaționale.

Prezent la aniversarea Semicentenarului FMT, Directorul General Automobile Dacia și Groupe Renault România, Christophe Dridi a încântat audiența cu un discurs în limba română în care a subliniat importanța pe care o are practica de specialitate a studenților și absolvenților de studii universitare, declarând disponibilitatea Automobile Dacia – Groupe Renault România de a continua stagiile de internship pentru studenții UPIT de la programele de profil, prin programul Drive Your Future. Ne-am dezvoltat împreună, am crescut împreună”, a spus Christophe Dridi, referindu-se la fructuoasa colaborare dintre Automobile Dacia – Groupe Renault România și Facultatea de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești.

Decanul Facultății de Mecanică și Tehnologie, conf.univ.dr.Alin RIZEA a mulțumit tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la acest eveniment jubiliar, după care prezentat un scurt istoric al facultății și i-a omagiat pe fondatorii acesteia.

Invitații speciali care au luat cuvântul și au transmis mesaje de felicitare cu prilejul Semicentenarului Facultății de Mecanică și Tehnologie: Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș (CCIA), George CAVAL, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri (AOA) Argeș, Dan IONESCU, Directorul General GoldPlast, Luca RABBIA, Director Inginerie EuroAPS-Faurecia, Denisa VASILESCU, Directorul ACAROM, Adrian SANDU,  Directorul AVL România, Ștefan KANYA, Secretarul General al Societății Inginerilor de Automobile din România (SIAR), prof.Minu MITREA, Directorul Lisa Dräxlmaier, Daniela CÂRCIUVOIANU, Directorul General iPAD, Ion PĂTRAȘCU, Directorul General SC Componente Auto, Radu CARAIVAN, Director Resurse Umane Leoni, Alina CRISTOCEA.

Au fost prezenți, totodată, reprezentanți ai universităților partenere din țară și străinătate – Universitatea ”Angel Kancev”, Ruse (Bulgaria), Universitatea ”Transilvania” din Brașov, Universitatea Politehnică București, Universitatea Ecologică București, Universitatea din Oradea, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea ”Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea Craiova, Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați.

Dintre profesorii fondatori ai Facultății de Mecanică și Tehnologie au luat cuvântul prof.dr.ing. Ioan VUCU, prof.dr.ing. Ion TABACU, prof.dr.ing. Ion UNGUREANU, prof.dr.ing. Vasile HARA și prof.dr.ing. Nicolae PANDREA, prof.dr.ing. Mărioara ABRUDEANU, prof.dr.ing. Radu-Nicolae DOBRESCU, prof.dr.ing. Ghiorghe Crivac, prof.dr.ing. Tiberiu MACARIE, prof.dr.ing. Florian IVAN.

Nu în ultimul rând, în sală s-au aflat la festivitate absolvenți ai Facultății de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești, între care: Viorel SĂLAN, absolvent promoția AR1983, în prezent Director Tehnic Renault Tehnologie Roumanie, Georgian UDVULEANU, absolvent promoția AR2002, în prezent Director General Nobel Automotive Câmpulung, Mihai BUCULESCU, în prezent Director Tehnic GoldPlast, Cătălin MARINCEI, Dacia Renault, Adrian CIOBANU, Martur. Claudiu BĂDULESCU, conferențiar la ENSTA Bretagne, a transmis cu prilejul evenimentului jubiliar un mesaj video în care a mulțumit corpului profesoral al facultății pentru dedicația pe care a dovedit-o față de studenți.

Ceremonia s-a încheiat cu discursurile unor studenți actuali ai Facultății de Mecanică și Tehnologie (Georgiana Zăpucioiu, anul IV TCM și Daniel Duminică, anul III AR), care au confirmat faptul că urmează cu mândrie programele de studiu din cadrul FMT și așteaptă cu entuziasm să intre pe piața muncii, unde să pună în aplicare cunoștințele acumulate.

Programul omagial dedicat Semicentenarului FMT include și întâlnirea Consorțiului Facultăților de Inginerie Mecanică și Industrială și a Alianței academice în domeniile Ingineria Autovehiculelor și Ingineria Transporturilor (ALIAT).

Facultatea de Mecanică și Tehnologie

În Pitești, învățământul superior tehnic a debutat în 1969, când s-a înființat Institutul de Subingineri Pitești. La acel moment existau două specializări: ”Automobile” și ”Tehnologia prelucrării metalelor”. În anul 1990 se reînființează Institutul de Învățământ Superior din Pitești (apărut, inițial, în 1974), care la acel moment era compus din Facultatea de Inginerie și Facultatea de Științe; un an mai târziu, Institutul se transformă în Universitatea din Pitești.  În 1998, în urma unei reorganizări administrative, apare Facultatea de Mecanică și Tehnologie care există și astăzi cu aceeași denumire.

La cinci decenii distanță de momentul înființării învățământului superior tehnic în Pitești, Facultatea de Mecanică și Tehnologie este bine integrată în rețeaua facultăților tehnice de stat din România, participând la asigurarea continuității și dezvoltării învățământului superior tehnic românesc.

Misiunea primordială a facultății este să ofere educație de înaltă calitate, în scopul dezvoltării capacității intelectuale, a caracterului moral și a cunoștințelor de specialitate ale studenților, ca premise esențiale ale formării de elite profesionale. În egală măsură, Facultatea de Mecanică și Tehnologie își asumă și misiunea dezvoltării cercetării științifice de înalt nivel, în scopul răspândirii veritabilei culturi inginerești, ca premisă a progresului economic și social.

Cu un corp profesoral de elită, cu o contribuție semnificativă la dezvoltarea învățământului universitar tehnic din România, Facultatea de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești are în prezent peste 1400 de studenți în cele trei cicluri de studii universitare (licență, master, doctorat) și 37 cadre didactice titulare.

Așadar, prestigiul de care se bucură Facultatea de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești este rezultatul activității didactice și de cercetare științifică a unor cadre didactice competente care, împreună cu absolvenții, au reușit să facă cunoscută existența în Pitești a unei facultăți de profil tehnic.

 

 

 

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești, împreună cu Primăria Municipiului Pitești, vă așteaptă la Pitești Arena, Marți, 3 octombrie 2023, ora 9.30 pentru a ne…
În perioada 15 septembrie – 08 decembrie 2023, Comisia Europeană desfășoară un sondaj de opinie cu privire la programul european de mobilitate educațională Erasmus+. Scopul acestei consultări îl constituie evaluarea…

Ultimele postări

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești, împreună cu Primăria Municipiului Pitești, vă așteaptă la Pitești Arena, Marți, 3 octombrie 2023, ora 9.30 pentru a ne…
În perioada 15 septembrie – 08 decembrie 2023, Comisia Europeană desfășoară un sondaj de opinie cu privire la programul european de mobilitate educațională Erasmus+. Scopul acestei consultări îl constituie evaluarea…