Universitatea din Pitești a găzduit marți, 5 noiembrie 2019, evenimentul intitulat ”Etică și integritate în mediul academic”, în cadrul căruia Comisar Denisa Zaharia – Serviciul Județean Anticorupție Argeș – a prezentat importanța climatului de integritate instituțională și rolul semnificativ pe care îl au cetățenii în semnalarea faptelor de corupție.
Prin corupție se înțelege abaterea de la moralitate, de la cinste și datorie, folosirea discreționară a poziției sau funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup. Principalele fapte de corupție, așa cum sunt menționate în Codul Penal, sunt dare de mită, luare de mită, primirea de foloase necuvenite, traficul de influență și cumpărarea de influență, a declarat Comisar Denisa Zaharia. Actele de corupție pot fi eradicate atunci când cetățenii le semnalează autorităților competente. Preferăm prevenirea, mai degrabă decât combaterea faptelor de corupție, iar acest lucru este posibil dacă cetățenii refuză să se mai complacă în a fi martori la situații degradante sau abuzive ce deseori rămân sub tăcere. Există Call Center-ul Anticorupție (0800.806.806) ce poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă și ne-am bucura dacă oamenii ar fi mai cooperanți, a precizat reprezentantul Serviciului Județean Anticorupție Argeș.
Sesiunea de prezentare de la Universitatea din Pitești a avut loc în contextul Protocolului de colaborare încheiat de UPIT cu Direcția Generală Anticorupție și a fost parte a activităților organizate de Direcția Generală Anticorupție (DGA) în cadrul campaniei naționale „Tu poți face lumină”.
Au fost prezenți, alături de studenți, Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, Prorectorul UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic,conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, Prorectorul UPIT pentru Calitatea Învățământului, prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae și cadre academice din cadrul Universității Pitești, între care lect.univ.dr.Tudorel Popescu și lect.univ.dr.Olimpia Oancea, care predau cursul de Etică și Integritate Academică.