„Educaţie prin şi pentru presă“

Şefii instituţiilor de presă din Argeş au fost provocaţi de Rectorul Universităţii Piteşti, Dumitru Chirleşan la o dezbatere cu tema

„ Educaţie prin şi pentru presă“. Astfel, directorii şi redactorii-şefi din redacţii ale ziarelor, publicaţii on-line sau televiziuni s-au întîlnit şi au discutat despre rolul jurnalistului în societate dar şi problemele cu care se confruntă.

La începutul întîlnirii, Rectroul Dumitru Chirleşan a spus: „Am hotărît să organizăm această dezbatere pe o temă ce, zic eu, este importantă şi pentru dumneavoastră şi pentru noi: Educaţia prin şi pentru presă! Vreau să plecăm de la ideea că nu este ceva, formal. Ideea acestui experiment mi-a venit în urmă cu cîteva zile. Universitatea a trecut într-o altă etapă şi e momentul potrivit să ne vedem şi să discutăm la nivelul acesta, cu reprezentanţii a tot ceea ce înseamnă presă argeşeană, de diverse categorii, scrisă, on-line, televiziuni şi să încercăm să găsim nişte răspunsuri la nişte întrebări. Discuţia va fi cît se poate de tehnică, neîncărcată de nici un alt fel de element decît de politica academică. Niciun fel de altă politică nu va fi în dezbatere astăzi, pentru că, suntem sătui cu toţii de tot spectrul politic cu tot ce se întîmplă în el“. Acesta a vorbit şi despre rolul jurnalistului în societate. „Principalul obiectiv este să informeze  dar informînd, în acelaşi timp orientează, formează şi educă publicul. Presa este cel mai puternic informativ şi formativ pentru marea masă a poporului. Orientarea şi formarea sînt pe departe apanajul jurnalistului, dar sunt în acelaşi timp, elemente de mare sensibilitate cu poporul şi de multe ori există derapaje, atît în informare, dar mai ales în orientare şi formare. Derapaje care vin din comunicarea defectuoasă dintre presă şi popor. Jurnalistul este creatorul spaţiului public virtual, formator al opiniei publice sau vestita sintagmă; „cîinii de pază ai democraţiei“. Sintagmă corectă, pentru că pînă la urmă, ne dorim să trăim într-o societate democratică“.

Trebuie să existe pîrghii financiare de susţinere a presei

Pe rînd cei prezenţi şi-au spus opiniile cu privire la activitatea pe care o desfăşoară jurnaliştii, despre rolul lor în societe şi problemele cu care se confruntă oamenii de presă“. Mă surprinde tare plăcut, că Domnul Rector cunoaşte în bună măsură problemele cu care ne confruntăm.  Este clar că nici presă nu se poate face fără cultură, dacă avem pretenţia să facem noi educaţie. Presa a început să se aşeze, să se cearnă, să se profesionalizeze, dar şi să se tabloidizeze. Este pericolul cel mai mare care ne paşte în continuare, versus educaţie. Ce model au pînă la urmă? Modelul celui care a spart nu ştiu de supermaket, cum a procedat? Noi avem în tendinţă, o anume politică, să dăm puţine date tehnice ale spargerii, dar întotdeauna este o ştire pozitivă, că l-au prins. L-au prins pe hoţ, pe criminal, ca să transmitem ideea, că oricît sunt ei de deştepţi (n.r infractorii), societatea tot pune mîna pe ei şi Poliţia este atît de deşteaptă încît chiar că îi prinde şi îi sancţionează“, a precizat Mihai Golescu, directorul cotidianului Argeşul.  
„Este o triadă a comunicării foarte clară.Comunicarea de masă în societatea de masă şi cultura de masă referitor la educaţie sunt foarte particulare. Nu vorbim despre educaţia în sens strict. Gîndiţi-vă că un sistem mass media reprezintă de fapt un sistem care are funcţii,  diferite de rolurile presei şi defecte, evident! Funcţiile ţin de aşteptările publicului şi sunt clare: informare şi divertisment, educaţie mai puţin, iar rolurile presei ţin de misiuni pe care şi le asumă un organism de presă sau altul. Sunt patru modele de presă care au funcţionat de cînd există presa: autoritarist, totalitarist, liber şi de responsabilitate socială. E foarte frumos să fii jurnalist. Într-adevăr eu sunt pentru resposabilitate socială a presei, dar acest lucru presupune şi implicarea statului. E simplu! Trebuie să existe pîrghii financiare prin care susţii instituţii de presă care se ocupă cu educaţia şi cultura. Restul sunt întreprinderi pe piaţă“ a punctat Cristina Munteanu, director al postului de televiziune Antena 1 Piteşti. 

 

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…