Educație pentru prevenirea faptelor de corupție – Sesiune de prezentare la Universitatea din Pitești

Universitatea din Pitești a găzduit vineri, 7 decembrie 2018, sesiunea de prezentare cu tema Educație pentru prevenirea faptelor de corupție, susținută de Subcomisar Denisa Zaharia, din partea Serviciului Județean Anticorupție Argeș. Evenimentul se înscrie în seria de activități de informare și educație pe care Direcția Generală Anticorupție le organizează în întreaga țară pentru conștientizarea populației asupra riscurilor implicării în fapte de corupție și a importanței pe care o are adoptarea unui comportament integru. 

Prin corupție se înțelege abaterea de la moralitate, de la cinste și datorie, folosirea discreționară a poziției sau funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup. Principalele fapte de corupție, așa cum sunt menționate în Codul Penal, sunt dare de mită, luare de mită, primirea de foloase necuvenite, traficul de influență și cumpărarea de influență, a declarat Subcomisar Denisa Zaharia. 

Actele de corupție pot fi eradicate atunci când cetățenii le semnalează autorităților competente. Preferăm prevenirea, mai degrabă decât combaterea faptelor de corupție, iar acest lucru este posibil dacă cetățenii refuză să se mai complacă în a fi martori la situații degradante sau abuzive ce deseori rămân sub tăcere. Există un Call Center-ul Anticorupție 0800.806.806, ce poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă și ne-am bucura dacă oamenii ar fi mai cooperanți, a mai precizat reprezentantul Serviciului Județean Anticorupție Argeș. 

Subcomisar Denisa Zaharia a prezentat apoi audienței un scurt film documentar despre Codurile Penale din istoria României, faptele de corupție și sancțiunile prevăzute de-a lungul timpului pentru pedepsirea lor. 

Prorectorul UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic,conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, a apreciat drept extrem de utilă sesiunea de prezentare pentru conștientizarea tinerilor asupra riscurilor și consecințelor implicării în fapte de corupție, și și-a exprimat speranța într-o continuitate a unor astfel de dezbateri, în sensul educării morale a tinerilor.

Sesiunea de prezentare de la Universitatea din Pitești a avut loc în contextul Protocolului de colaborare încheiat cu Direcția Generală Anticorupție și a vizat marcarea Zilei Internaționale Anticorupție (9 decembrie).

_____

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…