“Educația prin și pentru presă”: Workshop-dezbatere la Universitatea Pitești

Universitatea din Pitești a organizat, la 21 Februarie 2019, un workshop-dezbatere cu titlul „Educația prin și pentru presă”, la care au fost invitați reprezentanți ai presei scrise, audiovizuale și online din Județul Argeș.

Inițiativa a aparținut Rectorului Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru CHIRLEȘAN, care a urmărit prin întâlnirea cu ziariștii argeșeni să stabilească de comun acord o strategie corectă de pregătire a studenților de la Specializarea Jurnalism din cadrul UPIT, cu scopul introducerii în curriculă a unor cursuri care să le confere o adaptare rapidă la cerințele actuale ale muncii de redacție și de teren.

Ar fi bine ca studenții de la Jurnalism să urmeze cursuri de grafică computerizată, utilizate pe larg astăzi în munca de redacție, cum ar fi Photoshop sau Illustrator”, a spus unul dintre ziariștii prezenți, în timp ce alții au pledat pentru cursuri intensive de scriere și vocabular și pentru introducerea prin lege a educației media în școlile generale, astfel încât tinerii să fie în măsură să identifice știrile false și să facă față campaniilor de dezinformare.

Referitor la educația prin presă, Rectorul Universității din Pitești a subliniat în fața presei faptul că aceasta ar trebui să depășească etapa strict informativă, în care mai apar derapaje sau impact emoțional negativ, și să treacă cu răspundere și la etapa formativă, educativă.

În primul rând, știrea informează, însă în egală măsură știrea și formează, orientează, educă publicul. La ora actuală, presa este cel mai puternic vector informativ și formativ. Absolvenții de Jurnalism din cadrul Universității Pitești au nevoie de stagii susținute de practică, ei trebuie să fie pregătiți temeinic pentru a presta o activitate de calitate, la standardele actuale, motiv pentru care suntem deschiși la colaborarea cu presa în acest sens, a subliniat Rectorul UPIT.

La finalul workshop-ului, ziariștii s-au declarat plăcut surprinși de inițiativa Rectorului Universității din Pitești.

Din partea UPIT, la dezbatere au fost prezenți și Prorectorul pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian SĂMĂRESCU și, din partea Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie / Programul de Studii Jurnalism, conf.univ.dr.Delia DUMINICĂProdecan pentru activitatea științifică, relațiile internaționale și relația cu studenții.

Galerie Foto

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…