Dezbatere cu tema: hărţuirea sexuală!

Marţi, la Universitatea Piteşti va avea loc o întîlnire în cadrul căreia se va vorbi deschis despre hărţuirea sexuală. Avînd în vedere că dezbatera se va derula în cadrul unei universităţi, discuţiile se vor axa, în mod deosebit, pe cazurile de hărţuire sexuală din mediul academic şi şcolar. Vor avea loc informări despre cazuri concrete, dar şi despre măsurile ce pot fi luate.  

Organizaţia neguvernamentală Centrul FILIA organizează, în Piteşti, o întîlnire dedicată femeilor, despre şi combaterea hărţuirii sexuale. Acesta va avea loc marţi, la ora 12:00 la Universitatea Piteşti, accesul fiind gratuit în limita locurilor disponibile. 
Evenimentul are loc cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş şi al Universităţii din Piteşti. Vor fi evidenţiate cazurile de hărţuire sexuală care are loc în spaţiul academic şi şcolar. 
Discuţia va fi susţinută de Andreea Rusu, membră fondatoare a singurei iniţiative privind prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale în universităţi – Iniţiativa Acţionăm pentru Siguranţă în Universităţi. „Participantele vor afla informaţii utile despre hărţuirea sexuală, pornind de la a recunoaşte formele în care se manifestă fenomenul în public, la locul de muncă, în universităţi sau licee, pînă la a şti ce măsuri pot lua şi cui se pot adresa dacă au fost victime sau martore ale hărţuirii. 
Totodată, ne propunem să deconstruim prejudecăţile despre victime şi blamarea acestora, întrucît hărţuirea sexuală este o formă de discriminare şi violenţă interzisă de lege, un comportament de care este responsabilă şi vinovată doar persoana care hărţuieşte.
Fenomenul hărţuirii sexuale a fost în ultimul an mai prezent ca niciodată pe agenda publică datorită campaniei MeToo (n.r.Campania prin care milioane de persoane îşi povestesc online propriile experienţe de hărţuire sexuală). În acest context, printre sutele de mărturii ale victimelor hărţuirii sexuale, au fost făcute publice şi relatări ale agresiunilor sexuale din mediul universitar din România.  
Cu toate acestea, problematica hărţuirii     sexuale în spaţiul universitar rămîne un subiect     insuficient explorat atît în mass-media, cît şi în mediul academic. 
Conform Codurilor de etică ale celor 55 de universităţi de stat din România, 4,5% au proceduri specifice pentru hărţuire sexuală“, transmite Centrul FILIA despre întîlnirea ce va avea loc.
 

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…