Desfășurarea stagiilor de practică la UPIT contextul pandemiei

Pe durata ultimilor doi ani, situația pandemică a reprezentat o dificultate pentru sistemul de învățământ cu privire la derularea cursurilor într-un sistem cât mai eligibil. Chiar dacă pentru majoritatea cursurilor, mediul online a reprezentat un mijloc eficient atât pentru studenți cât și pentru profesori, perioada stagiilor de practica ne poate lasa cu un semn de întrebare în contextul actual cu care am fost fortati sa ne confruntam.

      „Pandemia a schimbat toate activitățile universitare, deci și derularea stagiilor de practică. A fost nevoie de soluții noi, precum participarea online la cursuri și la efectuarea practicii de specialitate și pedagogice. Astfel, studenții noștri de la Științele educației au asistat si au colaborat online cu mentorii de practică, la fel și studenții de la celelalte domenii, au ținut legătura și au rezolvat sarcini în modul online întrucât restricțiile nu au permis prezența fizică în organizațiile partenere de practică”, ne prezinta situatia doamna Conf. Univ. Delia Duminica.

      La Facultatea de Stiinte ale Educatiei, Stiinte Sociale si Psihologie, stagiile de practica se vor desfasura în baza Metodologiei și a Procedurii operationale disponibile pe pagina web a facultătii: https://www.upit.ro/ro/academia-reorganizata/facultatea-de-stiintele-educatiei-stiinte-sociale-si-psihologie-2/evaluarea-si-asigurarea-calitatii-fsessp/documente-fsessp. „Stagiile de practică pedagogică se vor derula online, în baza acordurilor încheiate cu instituțiile/agenții economici de profil, cu respectarea condițiilor impuse de restricții și de regulamentele interne”, este răspunsul conducerii UPIT în condițiile scenariului roșu în care se afla la momentul actual județul Arges.

       Maniera prin care se vor desfășura stagiile pentru profilele care se încadrează cu perioada de practică care apare în structura anului universitar nu este anticipata încă. Momentat, acestea se vor derula online, deoarece la începutul semestrului II, UPIT se afla în scenariul roșu. În situația în care incidența va scădea, stagiile se pot desfășura on-site. „Totul depinde de statisticile anunțate de oficialitățile statului, dar se întrevede ridicarea stării de alertă din România, ceea ce echivalează cu revenirea la prezența fizică la cursuri chiar de a doua zi”, precizează oficialii universității.

        Studenții care nu sunt în localitate și sunt nevoiți sa facă naveta au întâmpinat în perioada pandemiei mai multe probleme cu privire la desfășurarea cursurilor în funcție de scenariul pandemic. Pentru ei, modul în care se vor susține stagiile de practică poate naște mai multe dificultăți  cu privire la prezenta fizica. „Preconizăm revenirea în format fizic la cursuri undeva în orizontul semestrului 2. Acest lucru va fi la fel de bulversant pentru studenți și profesori precum a fost și intrarea în online la începutul pandemiei. Dar, este parte din realitatea noastră și va trebui să ne adaptăm rapid și eficace” este răspunsul doamnei Conf. Univ. Delia Duminica.  „Vom fi receptivi și flexibili la găsirea de soluții adecvate nevoilor studenților, în acord cu metodologiile interne ale UPIT. Considerăm că după ce vor depăși unda de șoc provocată de revenirea totală la formatul fizic, studenții se vor replia și vor acționa în sensul reluării activităților cu prezență fizică”, adauga doamna profesor.

         Astfel, în ciuda situației cu care am fost fortati să ne confruntam în ultimii doi ani, conducerea UPIT depune eforturi solicitante pentru a sustine atât cursurile cât și stagiile de practica într-un mediu cât mai adecvat.

Balasa Raluca, Jurnalism-Anul I

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…