Congres Național de Istoria Presei la Pitești, o ediție inedită

 

Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), împreună cu Universitatea din Piteşti, au organizat pe 19 septembrie, în premieră, în format online, al XIII-lea Congres Internaţional de Istorie a Presei, cel mai important eveniment științific dedicat studiilor despre mass-media din țara noastră.

Cadre didactice, cercetători, specialiști din breaslă și personalități ale presei au participat la reuniunea științifică, desfășurată pe trei secțiuni: Radioul românesc, Audiovizualul și Evoluția presei românești. Lucrările Congresului s-au bucurat de susținerea autorităților argeșene, a Arhivelor Militare Române şi a Societății de Ştiinţe Istorice din România.

În deschiderea evenimentului au fost înmânate trei premii de suflet „Sever Cărpinișan”,  „Maria Danilov”  și diploma  „Sergiu I. Nicolaescu”, în memoria celui care a întemeiat învățământul jurnalistic la Pitești după Revoluție, distincție care a ajuns la un fost absolvent al Universității din Pitești, ziaristul muscelean Răzvan Bucșoiu. Momente de bucurie pentru lumea academică a adus și acordarea diplomei de onoare a ARIP, domnului prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu, la împlinirea a 75 de ani, cu un Laudatio realizat de conf. univ. dr. Răduţ Bîlbîie, vicepreședintele pentru aripa Muntenia a ARIP. De asemenea, în prima parte a zilei a conferențiat academicianul Răzvan Teodorescu, care a transmis un mesaj aparte, ce a atins lumea presei, realitățile actuale, dar și ecourile timpului.

Tema din acest an a Congresului a fost  „Audiovizualul, o istorie recentă (1928-2020)”, iar comunicările vor fi reunite într-un volum ce va apărea anul viitor, sub coordonarea d-nei conf. univ. dr. Delia Duminică de la Universitatea din Pitești. Dacă vreți să aflați mai multe despre: Radio Vacanța,  manipulare și propagandă, Legislația audiovizualului între 1948-1989, presa minorităților, memoria tiparului, cum să faci televiziune regională cu bani puțini, educația prin mass-media, presa pedagogică, rețele de transmisiuni, presa evereiască, acreditările pe timp de război, interdicțiile interbelice ori publicațiile Jandarmeriei, atunci nu trebuie să ratați această carte, tipărită chiar sub titlul: Audiovizualul, o istorie recentă.

Conf. univ. dr. Delia Duminică, gazda evenimentului din partea Universității din Pitești, alături de conf. univ. dr. Răduț  Bîlbîie și conf.univ.dr. Cătălin Negoiță, președintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei, au reușit să organizeze un Congres inedit, prin intermediul platformelor online, dovedind că lumea științifică rămâne permanent conectată la evoluțiile tehnologiei și că spiritul academic răzbate dincolo de piedicile pandemiei, ajutând permanent societatea, educația și știința.

 

Share

Te-ar putea interesa și

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…

Ultimele postări

1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte….
De Sfântul Andrei,…
Sesiunea online „Ask Me Anything” (AMA), organizată de European Digital Education Hub, se va desfășura în data de 30 noiembrie, în intervalul 13.00 – 14:00 CET și va fi disponibilă…