Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate”, susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele Unite ale Americii. Rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan a adresat un cuvânt de bun venit și a punctat importanța temei, Inteligența artificială. Președinta Senatului universitar, Mihaela Diaconu a subliniat cât de importantă este tehnologia în educație.
Conferința a debutat cu o scurtă istorie a tehnologiei și științei și modul în care a marcat cursul omenirii. Tema fierbinte a discuției a fost Inteligența Artificială, perspective și reacția oamenilor la noutate. Din punctul de vedere al profesorului Marius Stan apariția inteligenței artificiale și utilizarea ei aduce argumente pro și contra, dar nu crede că face rău omenirii. „Este un instrument dezvoltat de oameni care ajută oamenii în multe aspecte ale vieții.”, a specificat profesorul.
Totodată, în cadrul conferinței a fost atins un alt subiect care este din ce în ce mai prezent. Încotro se vor îndrepta o parte dintre meseriile actuale și dacă acestea vor dispărea o data cu dezvoltarea Inteligenței artificiale. Cercetătorul consideră că provocarea viitorului va fi ca omenirea să se adapteze la noile tehnologii, dar anumite meserii nu vor dispărea.
Un alt aspect interesant supus atenției a fost legat de citarea și menționarea ca și coautor a Inteligentei Artificiale. Profesorul Marius Stan anticipează că până în anul 2035 acest lucru va fi posibil. Inteligența artificială vine cu foarte multe avantaje în viața omului, dar legat de partea emoțională AI nu are conștiință și interacțiune emoțională.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de întrebări adresate de studenți și cadre didactice, la care profesorul Marius Stan a răspuns în stilul său carismatic.
Dr. Marius Stan este cercetător și scriitor în Chicago. A obținut licența în fizică la Universitatea din București și doctoratul în chimie la Institutul de Chimie Fizică al Academiei Române. După ce s-a mutat în SUA în 1991, Dr. Stan a fost cercetător principal la Laboratorul Național Los Alamos și director național de informatică la Departamentul de Energie al SUA în timpul administrației Obama. Mai târziu a devenit liderul programului de materiale inteligente de la Laboratorul Național Argonne și profesor asociat la Universitatea din Chicago și Universitatea Northwestern.