Universitatea din Pitești organizează Conferința Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate, miercuri, 31 mai, ora 12.00. Conferința este susținută de Dr. Marius Stan, cercetător și scriitor în Chicago. A obținut licența în fizică la Universitatea din București și doctoratul în chimie la Institutul de Chimie Fizică al Academiei Române. După ce s-a mutat în SUA în 1991, Dr. Stan a fost cercetător principal la Laboratorul Național Los Alamos și director național de informatică la Departamentul de Energie al SUA în timpul administrației Obama. Mai târziu a devenit liderul programului de materiale inteligente de la Laboratorul Național Argonne și profesor asociat la Universitatea din Chicago și Universitatea Northwestern.
Dr. Stan folosește inteligența artificială (IA) și simulările computerizate de înaltă performanță pentru a înțelege și prezice proprietățile sistemelor complexe cu aplicații în energie, electronică și securitate națională. În 2021 a decis să se dedice unor proiecte personale centrate pe utilizarea IA în știință, tehnologie și artă. În prezent scrie o carte despre inteligența umană și artificială. Îl puteți recunoaște și ca Bogdan, personajul român din serialul de televiziune Breaking Bad.
Primele calculatoare erau destinate efectuării unor calcule simple cu o viteză superioară creierului uman. După câteva decenii, computerele au început să contribuie la editarea textului și la prelucrarea datelor. În plus, știința computațională (informatica) a avut un impact asupra modelării și simulării fenomenelor complexe la diferite scale temporale și spațiale. Recent, reînvierea inteligenței artificiale a transformat calculatoarele în “asistenți” capabili să ghideze cercetarea și dezvoltarea într-un mod semnificativ. Odată cu creșterea continuă a volumului, varietății și ratei de generare a datelor, analiza umană devine extrem de dificilă, dacă nu imposibilă. În această conferință, este prezentat conceptul de “software inteligent”. Programul include elemente ale inteligenței artificiale cum ar fi învățarea automată (machine learning), identificarea imaginilor (computer vision) și prelucrarea limbajului natural (natural language processing). Valoarea abordării este ilustrată folosind exemple de proiectare a materialelor și de optimizare în timp real a proceselor de fabricație. În plus, o discuție despre aplicațiile actuale și viitoare ale IA demonstrează că parteneriatul om-calculator schimbă știința, tehnologia și societatea în bine.