Conferința internațională ” EUROPEAN UNION’S HISTORY, CULTURE AND CITIZENSHIP” – In Memoriam Prof. Eugen CHELARU

Facultatea de Științe Economice și Drept a Universității din Pitești a organizat vineri, 26 mai 2023, a XV-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale  “EUROPEAN UNION’S HISTORY, CULTURE AND CITIZENSHIP” – In Memoriam Prof. Eugen CHELARU, fost decan al acestei facultăți. La ediția din acest an, Universitatea din Pitești a avut ca partener Consiliul Judetean Arges.

La festivitatea de deschidere, alături de reprezentanții universității, au fost prezenți Președintele Consiliului Județean Argeș – Ion MÎNZÎNĂ, prefectul Județului Argeș – Radu PERIANU, fostul ministru al Educației- prof. univ. dr. Alexandru ATHANASIU din partea Universității București, rector onorific al Universității din Pitești- prof.univ.dr. Gheorghe BARBU, președintele Baroului Argeș- Dragoș Andrei NICOLESCU, administratorul public al județului- Cristian Puiu, precum și personalități din mediul academic din țară și din străinătate, judecători, procurori, avocați și notari.

Conducerea Universității, reprezentată de Mihaela DIACONU-președinte al Senatului UPIT, prorectorii Corina GEORGESCU și Viorel NICOLAE au adresat un cuvânt de bun venit și au subliniat importanța evenimentului academic atât la nivel național, cât și internațional.

„Este un eveniment foarte important astăzi pentru Universitatea din Pitești. Sala noastră de festivități abundă de personalități care au venit la această a XV-a ediție a Conferinței Internaționale organizate în cadrul Facultății de Științe Economice și Drept. Ne obișnuisem ca la pupitru să îl avem și pe profesorul Eugen Chelaru, dar colegii care îi duc mai departe activitatea sunt dovada realizărilor sale în plan didactic, așa cum o demonstrează și acest eveniment (…),” a declarant Mihaela DIACONU-președinte al Senatului UPIT.

Președintele Consiliul Judetean Arges, Ion MÎNZÎNĂ, în cuvântul său, a manifestat regretul pentru pierderea a doi importanți membri ai corpului academic din Universitatea din Pitești în ultimul an:

“Ieri, la Mioveni, am participat la un seminar în memoria unui fost coleg al nostru și al dvs, cadrelor didactice de la Universitatea din Pitești, prof. univ. dr. Șerban Valeca. Astăzi, iată, suntem aici la o conferință internațională în memoria unui alt fost coleg al nostru, maestrul Eugen Chelaru. Pe Eugen Chelaru l-am cunoscut mai bine în activitatea mea politică. A fost un om care dădea dovadă de un mare echilibru în tot ceea ce ne ruga să întreprindem împreună. Onorați de fiecare dată, Consiliul Județean Argeș susține asemenea demersuri care vin să ne reamintească faptul că în viețile noastre și-au pus amprenta și oameni de o asemenea valoare. Profesorul Chelaru a fost un om al cetății care și aici, la Universitatea din Pitești, a fost un om al construcției. Vreau să fiu întotdeauna un partener loial față de Universitea Pitești și vă transmit că asemenea evenimente vor avea mereu sprijinul nostru”.

Prefectul județului Argeș Radu PERIANU, în cadrul cuvântului de deschidere a subliniat importanța scrierilor în materie juridică ale profesorului Eugen CHELARU.

Președintele Baroului Argeș, Dragos-Andrei NICOLESCU a scos în evidență actualitatea tematică a conferinței prin spusele profesorului Eugen CHELARU: ” În fond ce este Uniunea Europeană dacă nu o sumă de culturi, o sumă de tradiții care trebuie păstrate și nu trebuie uitate. Dacă vrem ca în prezent să fie bine și viitorul să fie strălucit, nu trebuie niciodată să ne uităm trecutul și să învățăm din el”.

Daniela PÎRVU, decanul Facultății de Științe Economice și Drept. „Dl profesor Eugen CHELARU a avut, în primul rând, capacitatea și abilitatea de a pune bazele unei noi construcții – Facultatea de Științe Economice și Drept (…) Era un om de echilibru, cu mult bun simț, un om care își dorea mai degrabă să construiască.”

Programul conferinței a cuprins două sesiuni de plen și două sesiuni pe secțiuni, în cadrul cărora au fost prezentate studii de către cadrele didactice de la universități din țară și din străinătate, dezbaterile fiind de înaltă ținută științifică.

Totodată, programul conferinței a cuprins lansarea cărții profesorului universitar doctor emerit Alexandru ATHANASIU – Contractul de muncă și perioada de probă. La acest moment, rectorul onorific al UPIT Gheorghe BARBU a reliefat câteva considerații privind personalitatea marcantă a domnului prof.univ.dr.emerit Alexandru ATHANASIU, atât în calitatea de cadru didactic, cât și aceea de ministru.

În cuvântul de prezentare, autorul a afirmat că idea scrierii acestei căți ,,a venit în urma unor luări de poziție a unui coleg de doctrină (…), care critica o doamnă judecător de la Curtea de Apel București (…), care schimbase într-o anumită măsură jurisprudența Curții de Apel București vis a vis de chestiunea naturii juridice a perioadei de probă, întrucât în majoritatea ei, doctrina și jurisprudența românească au fundamentat teza că perioada de probă reprezintă o clauză de denunțare, dezicere unilaterală, demotivantă care poate fi exersată și exercitată arbitrar de către angajatori sau angajat (…)

Doamna conf.univ.dr. Carmen NENU a subliniat că această carte este deosebit de importantă, fiindcă „antamează chestiuni de practică, de teorie, istorice și explică multe lucruri legate de scopul pentru care au fost instituite anumite clauze contractuale. Este o carte care explică perioada de probă cumva altfel și răspunde multor problem de practică. Este o carte care analizează și jurispudența constituțională și jurispridența europeană și națională. Analizează opiniile teoretice, decelează tezele și părtinirile care au fost expuse pe parcursul timpului cu privire la perioada de probă (…)”.

Domnia sa consideră utilă această carte atât teoreticienilor, cât și practicienilor în dreptul muncii, avocații și magistrații  găsind în cuprinsul acestei cărți răspunsurile de care au nevoie.

Programul conferinței internaționale Internaționale “EUROPEAN UNION’S HISTORY, CULTURE AND CITIZENSHIP” – In Memoriam Prof. Eugen CHELARU a cuprins și momentul omagial dedicat exclusive profesorului Eugen CHELARU.

În cadrul acestui momemt  avocatul Marius CHELARU  a prezentat cursul Drept civil. Persoanele, scris de profesorul Eugen CHELARU, a 6-a ediție, revizuită și adăugită.

Un moment emoționant a fost înmânarea soției profesorului a plachetei onorifice ca însemn al recunoașterii calității profesorului universitar doctor habilitat Eugen CHELARU de întemeietor al învățământului universitar juridic argeșean.

Profesorul Eugen CHELARU a fost decanul Facultății de Științe Economice și Drept, conducător de doctorat, judecător, președinte al Tribunalului Argeș, avocat, membru al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor și membru al Consiliului Baroului Argeș. Eugen Chelaru a fost autorul mai multor cărți de Drept Civil și editor-șef al revistei «Studii juridice şi administrative», la Facultatea de Drept și Stiinţe Administrative din Pitești.

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești, împreună cu Primăria Municipiului Pitești, vă așteaptă la Pitești Arena, Marți, 3 octombrie 2023, ora 9.30 pentru a ne…
În perioada 15 septembrie – 08 decembrie 2023, Comisia Europeană desfășoară un sondaj de opinie cu privire la programul european de mobilitate educațională Erasmus+. Scopul acestei consultări îl constituie evaluarea…

Ultimele postări

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești, împreună cu Primăria Municipiului Pitești, vă așteaptă la Pitești Arena, Marți, 3 octombrie 2023, ora 9.30 pentru a ne…
În perioada 15 septembrie – 08 decembrie 2023, Comisia Europeană desfășoară un sondaj de opinie cu privire la programul european de mobilitate educațională Erasmus+. Scopul acestei consultări îl constituie evaluarea…