Cei mai buni elevi programatori se întrec în concursul de robotică RoboSmart

Sâmbătă 6 aprilie 2019, începând cu ora 9:00, în corpul central din campusul Târgu din Vale al Universităţii din Piteşti se va desfăşura concursul de robotică RoboSmart, ediţia a II-a, organizat de Facultatea de Electronică, Comunicaţii şi Calculatoare (FECC) în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş. Pe lângă competiţia de roboţi – clasa standard (roboţi construiți folosind kit-ul oferit), se va organiza și alte 2 concursuri şi anume: clasa open de roboţi şi clasa construcții electronice la care s-au înscris elevi pasionaţi care au realizat montaje practice cu microcontrolere.

Concursul de roboţi presupune parcurgerea unui traseu marcat cu linie continuă (follow line), de-a lungul căruia sunt amplasate diverse obstacole: linii curbe, în zig-zag, intersecții circulare sau în cruce, dar și pereți care se ocolesc prin folosirea senzorilor ultrasonici. Traseul se parcurge de două ori, înregistrându-se timpul obţinut de fiecare dată precum şi greşelile care adaugă timpi suplimentari de penalizare. Media timpului pentru cele două parcurgeri conduce la obţinerea timpului final, funcţie de care se fixează clasamentul

Concursul din 6 aprilie 2019 se constituie în etapa a 3-a dintr-o acţiune mai amplă care a avut ca scop oferirea unei oportunităţi elevilor din liceele argeşene de a își descoperi noi abilități, de a se apropia de problematica aferentă unor domenii de mare actualitate: electronică, calculatoare, robotică. Pe de altă parte, prin proiect, organizatorii și-au propus ca elevii să constate necesitatea cunoștințelor teoretice acumulate la diverse materii parcurse în liceu și modul în care acestea se aplică în practică (informatică – algoritmică, programare, fizică – electricitate, mecanică, matematică – algebră booleană). Totodată, organizatorii și-au propus să ofere elevilor participanți o serie de cunoștințe noi legate de bazele utilizării microprocesoarelor și microcontrolerelor și a programării acestora, a acționării motoarelor de curent continuu și a folosirii senzorilor optici și ultrasonici.


În prima etapa a activităţii, în perioada noiembrie – decembrie 2018, cadrele didactice din FECC au susținut cursuri de pregătire pentru elevi (6 cursuri), prin care s-au oferit cunoştinţele necesare construcţiei şi programării robotului utilizat, indiferent de pregătirea anterioară avută în domeniu. Au participat peste 250 de elevi de la 17 unităţi de învăţământ din judeţele Argeş și Vâlcea. Organizatorii, cu ajutorul sponsorilor, au pus la dispoziţie un număr de 50 kituri de construcţie a roboţilor pe platforma Arduino către 17 unităţi de învăţământ din judeţ şi elevilor participanţi.

Etapa a doua a concursului (ian. – mar. 2019) a constat în oferirea de consultaţii de către cadrele didactice din FECC pentru construcţia si programarea roboților. În perioada menţionată, săptămânal, au venit 2 – 3 echipe la sediul FECC pentru asistenţă tehnică, hardware şi software, respectiv pentru verificarea roboților construiți prin parcurgerea unui traseu de test proiectat de organizatori.

Etapa a treia – finală constă în parcurgerea traseului de concurs și se va desfășura în ziua de 6 aprilie 2019. Până în prezent, s-au înscris 45 de echipe formate din 5 echipieri, numărul elevilor participanţi fiind de 231.

 

PROGRAMUL CONCURSULUI DIN 6 APRILIE 2019

8.30 – 9.00 – primirea participanților în corpul central al campusului Universității din Pitești
9.00 – 9.15 – cuvânt de deschidere competiţie (invitați, organizatori, sponsori)
9.15 – 9.25 – tragerea la sorți a ordinii de intrare în concurs și prezentarea traseului de concurs
9.25 – 10.30 – pregătirea roboților pentru manșa 1
10.30 – 11.30 – manșa 1 de parcurgere a traseului
11.30 – 11.40 – pregătirea roboților pentru manșa 2
11.40 – 12.40 – manșa 2 de parcurgere a traseului
12.40 – 13.00 – jurizarea probelor + desfășurarea competiției de construcții electronice
13.00 – 13.30 – anunțarea câștigătorilor și premierea acestora

Sursa Ta

 

Share

Te-ar putea interesa și

reclama prodinf
Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…

Ultimele postări

Universitatea din Pitești a organizat un eveniment de maximă importanță și actualitate, Conferința “Rolul Calculatoarelor în Știință, Tehnologie și Societate” susținută de profesorul Marius STAN, cercetător și scriitor în Statele…